Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)

  Stjernekrigen fortsætter, da heltene bliver opdaget af imperiet på en fjern isplanet


  HØJ STJERNEGEARING

  Anmeldte Star Wars-film:
  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
  Star Wars: Episode IV - A New Hope
  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back 
  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

  Instruktør Irvin Kershner er den hidtil absolut bedste fortolker af det ret stærkt overdrevne og over-hypede Star Wars-eventyr. Med "The Empire Strikes Back" giver han Star Wars-publikummet en gevaldig effektbombe.

  Fantastiske effekter
  Effekterne i denne oprindeligt anden Star Wars-film er i særklasse fantastiske. Det gælder både de visuelle og de auditive. Man er i allerhøjeste grad midt i det hele, når man oplever filmen.

  Højt gearet skuespil
  Skuespillet er til gengæld bestemt ikke noget at råbe hurra for. Alle skuespillere forsøger åbenbart at spille deres roller så højt gearet som muligt i håbet om at kunne leve op til de turboladede effekter. Men resultatet er en række (ufrivilligt?) komiske og stive præstationer.

  Kampen kan begynde
  En større gruppe overlevende fra den første stjernekrig har bosat sig på en isplanet. I filmens begyndelse har Imperiet (de onde, ledet af skabningen "Darth Vader") opdaget deres gemmested, og kampen kan begynde.

  I lære som rum-ridder
  Den spirende Jedi (en form for rum-ridder) Luke Skywalker er blevet beordret til at opsøge en ægte Jedi-læremester for videre indøvelse, men må bryde op, da hans venner kommer i knibe. Det skal nu vise sig, om han kan bruge sine evner til noget fornuftigt.

  Befriende renset for vitser
  "The Empire Strikes Back" er stort set renset for åndssvage vittigheder, og der er befriende nok knap så mange små bamsedyr og talende larveæg som i de andre film.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1980, USA, Science Fiction, Fantasi, Action, Eventyr, 120 min.

  Dansk titel: Emperiet slår igen (Star Wars: Episode V)
  Instr: Irvin Kershner Prod: Gary Kurtz Manus: Leigh Brackett, Lawrence Kasdan Foto: Peter Suschizky Klip: Paul Hirsch Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • AA - Bedste lyd
  • AA - Special Award (visuelle effekter)
  • GG-N - Bedste musik