Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

  I stjernekrigens øje sidder helten indespærret hos en ond "burger". Men det kan hurtigt udvikle sig til et opgør af større kaliber.


  TALENDE "KÆMPEBURGERE"

  Anmeldte Star Wars-film:
  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
  Star Wars: Episode IV - A New Hope
  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back 
  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

  Den tredje (sjette) film i "Star Wars"-serien er svær at lade sig imponere af. Den drejer sig i oceanlange perioder kun om en masse talende kæmpe-"burgere" og dværge gemt i pelsdragt, så de forestiller bamser iklædt halstørklæder. Denne væsen-verden synes i længden mere end almindeligt fjoget, og appellerer udelukkende til en helt særlig fangruppe.

  Pletvis spændende
  Kun pletvis er "Return of the Jedi" spændende og intens - men så er den det til gengæld også med eftertryk. Og det er dét, den overlever på. Disse intensitetsboom pumper adrenalin i både film og tilskuer, men varer desværre i alt for kort tid.

  Prinsesse Leia og den "færdiguddannede" Jedi, Luke Skywalker, skal sammen med robotter og deslige forsøge at befri Han Solo fra et indelukke hos en ond mega-"burger".

  Det gode mod det onde
  Luke Skywalker skal møde den onde Darth Vader igen, muligvis i et større opgør. Darth Vader viser sig at være Lukes far og bliver også Lukes redning i afgørelsens time..

  De første ca. 50 minutter af filmen er meget skuffende. Så dukker der en kort actionsekvens på ca. ti minutter op, og tilskueren vågner: Et ræs gennem skoven med 150 i timen - det er underholdende.

  Ujævn spændingskurve
  Herefter tager filmen på ny et dyk. Vi skal helt hen mod slutningen, før kurven atter ændrer sig. Far/søn-opgøret er fint fremstillet - en universel kamp mellem det gode og det onde.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1983, USA, Action, Eventyr, Fantasi, Science Fiction, 133 min.

  Dansk titel: Jedi-ridderen vender tilbage
  Instr: Richard Marquand Prod: Howard Kazanjian, Robert Watts, Jim Bloom Manus: Lawrence Kasdan, George Lucas Foto: Alan Hume Klip: Sean Barton, Marcia Lucas, Duwayne Dunham Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste lydeffekts klipning