The Terminator (1984)

  Sendt fra fremtiden forsøger en menneskelignende robot at gøre det af med en kvinde, men hun vogtes af en mand, der kender fremtidens tåger.


  HELT SPECIEL AURA

  Sammenhængende film:
  The Terminator (1984)
  Terminator 2: Judgment Day (1991)
  Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
  Terminator Salvation (2009)
  Terminator Genisys (2015)

  Terminator: Dark Fate (2019)


  Har man først set "Terminator 2: Judgment Day", virker 1'eren noget slatten. Originalen mangler meget af den opfindsomhed, som 2'eren byder på. Dér er der masser af humor imellem al den hårdkogte action, og der er fantastiske visuelle effekter. Alt sammen ting, der er med til at øge troværdigheden.

  Ingen vilde effekter
  "The Terminator" lider i høj grad af at være blevet "forbigået" på det tekniske område. Selv om den er fra 1984, er der ingen stereo, de visuelle effekter er ikke perfekt klippet sammen, ja, det meste virker faktisk lidt billigt. Samtidig mangler der action og overraskelse.

   

  Schwarzenegger i skurkerolle
  Det er en oplevelse at se Schwarzenegger i en skurkerolle - meget uvant. Han er The Terminator, en avanceret maskine sendt fra fremtiden for at dræbe Sarah Connor. Den eneste grund til at hun kan overleve, er, at hendes endnu ufødte søn i år 2029 har sendt hende en beskytter, der har forstand på Terminators.

  Giver aldrig op
  Terminator giver ikke gerne op, grundet sine maskinelle "instinkter", og han tager tunge våben til hjælp. Da han ikke ved, hvem Sarah Connor er, tager han en telefonbog og dræber alle ved dét navn, én for én. Langsomt går det op for Sarah, at hun er truet, og hun begynder at forstå, at hendes beskytter virkelig er sendt fra fremtiden.

  Jagtscener i byen
  Ligesom i 2'eren er meget af filmens action koncentreret om jagtscener gennem byer. Vilde biljagter og voldsomme eksplosioner er normen. I "The Terminator" er alle disse effekter dog langt fra så gennemarbejdede som i 2’eren.

  Effektbrist
  Det er svært at se bort fra effektbristen, når man sidder som garvet actionfilmfan - forvænt med surround og sublim klipning. Men der skal dog ikke herske tvivl om, at "The Terminator" er banebrydende i sin genre.

  Speciel aura
  Filmen har en helt speciel "aura": Historien er helt ny i bund og grund. Dette fremtidseventyr midt i nutiden er en rigtig god idé - især når man, som i 2'eren, blander den med humor.

  Perfekt robotskurk
  Schwarzenegger er perfekt som den onde robot. Han virker meget troværdigt ond og er dygtigt maskeret og sminket. Scenen på værelset, hvor han skærer i sin arm og piller sit ene øje ud er uhyggeligt livagtig. Men lad dig ikke afskrække af dette eksempel. Det er blot et kort øjeblik i en film, der sagtens kan ses uden at have hænderne for øjnene.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1984, Storbritannien, USA, Action, Science Fiction, 98 min.

  Dansk titel: Terminator
  Instr: James Cameron Prod: Gale Anne Hurd Manus: James Cameron, Gale Anne Hurd, William Wisher Foto: Adam Greenberg Klip: Mark Goldblatt Mus: Brad Fiedel