3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Terminator Salvation
En lille gruppe mennesker forsøger at redde jorden i en fremtid, der er overtaget af ondsindede maskiner.
FATAL ACTION
Efter at Arnold Schwarzenegger stoppede sin skuespillerkarriere til fordel for et senatorjob i Californien vil bl.a. "Terminator"-filmene aldrig kunne blive det samme igen. Alligevel kommer her endnu en efterfølger til James Camerons klassiske maskinegyser fra 1984.

Det er instruktøren "McG", også kendt som Joseph McGinty Nichol, der har kastet sig ud at iscenesætte en fjerde historie om en uhyggelig klode, der er styret af maskiner. Vi befinder os i året 2018, og vores unge helt fra et par af de tidligere film, John Connor, er nu blevet voksen.

Connor kæmper mere eller mindre egenhændigt mod det maskinelle kaos, der hersker på Jorden efter dommedag. Det er Connor magtpåliggende at befri de mange mennesker, som maskinerne har taget til fange, inden hovedkvarteret bombes. Men der er højtstående mennesker, der vil det anderledes.

Undervejs på sin farefulde færd støder Connor ind i små grupper af rigtige mennesker og en enkelt "klon", der alle ønsker at hjælpe, før det er for sent.

Overbevisende scenografi
Filmens postapokalyptiske univers er en overbevisende scenografisk bedrift. Det er nemt at tro på det golde og kyniske, når effekter og maskineri er så fejende flot sat op.

Man har ikke en ledig stund til at sunde sig over den ene hæsblæsende scene, før den næste er under opsejling, og selvom persongalleriet er relativt arketypisk tegnet op, er deres fælles mål alligevel så entydigt primalt: overlevelse i helvede på Jorden - at budskabet brænder igennem med stor effekt.

Helt klassisk eventyr
Det er det helt klassiske eventyr om den udvalgte, der har muligheden for at redde planeten. På vejen mod sin fylogenetisk gode gerning møder han farer, som kun eventyret kan male så farverigt, og i "Terminator salvation" indebærer det bl.a. højhushøje maskinrobotter, der bestemt ikke er venligt stemte.

Der er indtil videre den mest seriøse film i serien, idet den ikke tager meget udgangspunkt i humoren. Det sker ganske få gange - ellers er historien præget af en pansret dommedagsalvor, der egentlig klæder det uhyggelige univers ganske godt.

Yderst overbevisende
Det, der primært trækker filmoplevelsen markant op, er det originale produktionsdesign og det omtalte yderst overbevisende arbejde med scenografi og speciel effects. Man kan leve med det generelt opskruede niveau, fordi alle sanser undervejs er aktiveret og spændte - og derfor i højere grad accepterer bombardementet, da det så at sige passer til filmens identitet.

Selv de mest avancerede visuelle effekter, der omfatter spektakulære kamerature uden klip og har et utroligt dybdeperspektiv over større ødelagte vidder, er af meget høj kvalitet og overbeviser tilskueren næsten til perfektion.

De menneskelige intriger er skarpladte intriger, men som tidligere nævnt indgår de i hele filmens uhyggeligt præcise stemning af overlevelsesinstinkt midt i den skræmmende maskindominans.

Tidligere film i serien:

Terminator (1984)
Terminator 2 (1991)
Terminator 3 (2003)

Denne film også kendt som "Terminator 4".
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Terminator Salvation

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2009, USA, Action, 115 min
Dansk titel: Terminator Salvation
Instr: McG Prod: Derek Anderson, Moritz Borman, Victor Kubicek, Jeffrey Silver  Manus: John Brancato, Michael Ferris  Foto: Shane Hurlbut  Klip: Conrad Buff  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Christian Bale (John Connor)
Sam Worthington (Marcus Wright)
Moon Bloodgood (Blair Williams)
Anton Yelchin (Kyle Reese)
Jadagrace (Star)
Jane Alexander (Virginia)
Bryce Dallas Howard (Kate Connor)
Helena Bonham Carter (Dr. Serena Kogan)
Michael Ironside (General Ashdown)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.