Strangers on a Train (1951)

    Da to mænd mødes på et tog, skal det snart vise sig at få skæbnesvangre konsekvenser.


    HITCHCOCK PÅ SKINNER

    Alfred Hitchcocks "Strangers on a Train" byder på nervepirrende spænding, men historien tager en banal og forudsigelig drejning, og det sublime pilles langsomt af filmen, så vi ender i en forhastet, upersonlig thriller-cocktail.
     

    En berømthed udfrittes

    Den berømte tennisspiller Guy Haines, er på vej hjemad, da han støder ind i en fremmed herre på toget. Herren præsenterer sig som Bruno Anthony, og han er meget begejstret for Guy. Bruno presser en masse oplysninger ud af Guy. Gennem sladderpressen har Bruno hørt et om andet om, at Guy står for at skulle skilles, og efterhånden får Bruno lokket en hel del oplysninger ud af ham.

    En forstyrret passager
    Bruno viser sig at være temmelig forstyrret, og da han fortæller Guy om sin idé om at "bytte mord", således at han vil myrde Guys rædselsfulde kone, mod at Guy myrder Brunos dominerende far, ryster Guy bare på hovedet ad ham og står af toget.
     

    Noget for noget

    Men Bruno jokede ikke, og han følger efter Guys kone Miriam, for at finde den rette lejlighed til at kvæle hende. Bagefter kontakter han Guy. Nu er det Guys tur til at myrde Brunos far!

    Udspekuleret morder
    Det vil Guy naturligvis ikke høre tale om, men han kan heller ikke gå til politiet, for de vil nemt kunne tro, at han selv er morderen. Guys kommende hustru Anne Morton er snarrådig og opdager hurtigt Guys problemer. Nu deltager hun i kampen mod Brunos vanvittigheder.

    Teknisk fuldendt
    Det er det teknisk fuldendte, der præger filmen: Delikate sort/hvide billeder, fremragende klippeteknik og spektakulære lyssætninger. Skuespillet er også et kapitel for sig: Bedst er Robert Walker som den død-smarte galning Bruno Anthony, værst er Ruth Roman som Guys kommende sukkersøde kone, Anne.
     

    Larmende, dramatisk musik

    Midt imellem ligger Farley Grangers hovedrollepræstation og Patricia Hitchcocks herlige Barbara Morton, Annes søster. Dimitri Tiomkins musik er dramatisk, men en kende for larmende.



    Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1951, USA, Thriller, Krimi, Tog på film, 96 min.

    Dansk titel: Fremmede på et tog
    Instr: Alfred Hitchcock Prod: Alfred Hitchcock Manus: Raymond Chandler, Czenzi Ormonde, Whitfield Cook Foto: Robert Burks Klip: William Ziegler Mus: Dimitri Tiomkin
    Priser
    • AAN - Bedste fotografering