Feuertaufe (1940)

  Nazisterne giver syn for sagen i en spillefilmslang propagandafilm om invasionen af Polen som en stor militær succes.


  FULDENDT PLADDERNAZISME

  Spektakulær selviscenesættelse i en utvetydig selvforherligelse: "Feuertaufe" giver et enestående indblik i nazisternes effektive propaganda-apparat, hvor film som denne kunne skræmme og forføre på mange niveauer.

  Grundigt til værks
  "Feuertaufe" går grundigt til værks i sin skildring af Anden Verdenskrigs udbrud i forbindelse med Tysklands invasion af Polen i 1939.

  Mere end almindeligt skønmalet
  Og det er tydeligt fra starten, at billedet er mere end almindeligt skønmalet, set med tyske briller. Polakkerne bad selv om det - og nu skal vi se, hvad det tyske luftvåben kan!

  Ekstraordinær teknik
  Hvad der gør propagandafilmen særligt interessant er dens ekstraordinære omgang med filmteknikken. En håndfuld kameraer og ditto gæve soldater og filmfolk gik til under optagelserne - i den "gode" sags tjeneste - simpelthen fordi virkeliggørelsen af krigsdramaet er filmet fra helt usandsynlige vinkler.

  Spektakulært
  Det indebærer bl.a. en tur med kampfly i frit fald mod brændende polsk mark og nærbilleder af heftige eksplosioner. Det er bestemt på dette felt en spektakulær krigsdokumentar.

  Slibrigt
  Samtidig er filmen også en af de mere slibrige af slagsen, fordi budskabet er så uindpakket slesk og selvhævdende. Med speak som So ist es, wenn die deutsche Luftwaffe zuschlägt præsenteres vi for resultatet af de omfattende bombninger, underforstået: flot arbejde, kammerater. Og netop en "Kammeraden"-slagsang for blandet soldatermandskor akkompagnerer de mest heftige optrin - fuldendt pladdernazisme.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1940, Tyskland, Propaganda, Krig, Dokumentar: nazismen, Fly på film, 90 min.

  Dansk titel: Feuertaufe. Der Film vom Einsatz unserer Luftwaffe in Polen
  Instr: Hans Bertram Manus: Hans Bertram, Wilhelm Stöppler Foto: Erwin Bleeck-Wagner m.fl. Klip: Carl Otto Bartning Mus: Norbert Schultze
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation