Twister (1996)

  Et par modige orkanforskere følger med vilje pumperne på så nært hold som muligt.


  MASTODONT-TÅBELIG ACTION

  ADVARSEL: Efter at have set "Twister" kan man meget let få lyst til at twiste et eller andet rundt på en meget brutal måde.

  "Twister" er Jan De Bonts sublimt tumpe-dumme actionromance om to unge tyfoneksperters ægteskabskrise og om hvordan, de i tyfonens øje genfinder hinanden.

  Bill kommer kørende med sin kommende kone, Melissa, i en flot rød van, og han holder ind ved en gruppe tyfoneksperters observationspost på en mark.

  Skilsmissepapirerne fremme
  Er Bill, der også engang selv var tyfonekspert, kommet tilbage for at hilse på sine gamle venner? Nej: den eneste årsag til hans tilbagevenden er, at han gerne vil have sin nuværende kone, Jo, til at skrive under på skilsmissepapirerne.

  Allerede hér forudsiger man hele historien: At Bill og Jo nok skal blive rigtig gode venner igen - de vil finde sammen i kampens hede. Bills kommende kone vil naturligvis blive holdt udenfor eller delvis glemt, for hun er den eneste, der ikke har forstand på tyfoner, og hun vil indse, at det aldrig ville gå mellem hende og Bill.

  Over hals og hoved
  Sammen vil Bill og Jo drøne over hals og hoved efter et hav af tyfoner - for i "Twister" opstår der "heldigvis" konstant nye sådanne i det samme ret overskuelige område af USA!

  Den eneste synlige idé i historien er Jos planer om at sende en ny opfindelse ind i en tyfon, en opfindelse der skal kunne fortælle menneskene noget mere om, hvordan man kan varsle en tyfon. Det lykkes (sjovt nok) i filmens slutminutter.

  Fedtdynger af klichéer
  Historien blævrer i kolossale fedtdynger af klichéer, og det synes aldrig at have en ende. Bill og Jo har fx også en rigtig ond rival, der med sin sarkasme og overdrevne selvsikkerhed er prototypen på det ultimativt platte Hollywood-dumme svin. Han dør (naturligvis) i filmens slutning, sammen med alle sine dumme undersåtter.

  Klistret spil
  De latterligt skrevne roller spilles klistret af skuespillerne. Man skulle mene, at de stærke kræfter bag filmen flover sig: Steven Spielberg som executive producer, Michael Kahn som klipper, Jack N. Green som fotograf og ikke mindst Jan De Bont, der med Speed (1994) præsenterede os for en værdig actionfilm.

  Kunne ikke være meget værre
  Der er virkelig ikke meget at råbe hurra for, når selv den computerskabte tyfon synes at slynge sig i klichéer. Kun filmens første fire minutter samt en del af slutningen er virkelig spændende. Sammenlagt otte ud af hundredeotte minutter!

  Det kunne faktisk ikke være meget værre..  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1996, USA, Action, Katastrofefilm, 108 min.

  Dansk titel: Twister
  Instr: Jan De Bont Prod: Kathleen Kennedy, Ian Bryce, Michael Chrichton Manus: Michael Chrichton, Anne-Marie Martin Foto: Jack N. Green Klip: Michael Kahn Mus: Mark Mancina
  Priser
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste visuelle effekter