Mørke (2005)

  En Politiken-journalist gifter sin handicappede søster væk til en enfoldig mand. Men søsteren begår selvmord på bryllupsnatten, og helvede er løs.


  TUNG DANSK THRILLER

  Lad os nu ikke græde over spildt filmrulle, men "Mørke" er et af nyere dansk films helt unikke eksempler på flerfald prisnomineret overdrama, og det er så bestemt et pænt sagt tvivlsomt skue.
   

  Meget medieomtale

  Filmen fik meget medieomtale op til premieren, bl.a. fordi et tabubelagt selvmordstema var på tapetet, og man mente, at det var flot og stærkt af såvel instruktøren Jannik Johansen og hovedrolleindehaveren Nikolaj Lie Kaas (hvis forældre begge begik selvmord) at begive sig ind i dette mørke territorium.

  Indpakket selvmordstema
  Men selvmordstemaet er uheldigvis pakket ind i en slibrigt uopfindsom thrillerkliché og er begrænset til antydninger og slørede flashbacks. "Mørke" låner meget af sine amerikanske genrekolleger, og instruktør Jannik Johansen benytter enhver lejlighed til at vise, hvad kameraisenkrammet kan.
   

  Stemningsskabende lyde

  Filmen er ko-produceret med britiske kolleger, og komponisten Antony Genn har sammen med britiske lyddesignere skabt en verden af bimlende og stemningsskabende lyde, så man på intet tidspunkt er i tvivl om, hvad man skal tro, tænke eller mene. Og dét gør i meget høj grad filmen en bjørnetjeneste.
   

  Psykisk byrde

  Nikolaj Lie Kaas spiller Politiken-journalisten Jacob, der bærer rundt på en - kraftigt antydet - psykisk byrde, og hans nu handicappede søster sidder i dag i kørestol som følge af et selvmord. Da søsteren møder kæresten Anker (Nicolas Bro) og vælger at gifte sig, går det hele galt. På bryllupsnatten skærer søster angiveligt pulsåren over, og selvmordsforsøg nr. 2 lykkes.
   

  En handikappet kæreste

  Men Jacob føler sig ikke overbevist om, at søsteren selv har taget sig af dage. Der var nu noget mistænkeligt ved ham Anker.. Så Jacob starter den gamle Saab og kører til Jyllands øde landsbytosselandsby "Mørke", hvor Anker nu har slået sig ned - med en ny handikappet kæreste..

  Fantasiløst projekt
  Man føler sig fuldstændig magtesløs i dette svulstige, amerikansk-inspireret og fantasiløse copy/paste-projekt, der har markedsført sig som dybsindig selvmordstabubryder, men i virkeligheden er så brutalt banal, at det er meget svært ikke at føle sig taget ved næsen - rent markedsføringsmæssigt
   

  Vaklende skuespil

  Skuespillet er ganske enkelt særdeles vaklende. Nikolaj Lie Kaas er helt ude af fatning i filmens virvar af forudsigelige klichéreplikker, og han står svagt over for en tam Nicolas Bro og de kvindelige biroller, der er blevet pålagt utaknemlige handicapstereotyper.
   

  Spild af filmrulle

  Landbetjenten Carl, komplet med dum jysk dialekt, spilles helt uden gnist af Morten Lützhøft. Hans karakter kommer til at stå som et blandt mange fede argumenter for, at "Mørke" er spild af filmrulle med mere, men mest af alt fremstår filmprojektet som hele som en markant svipser.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Danmark, Storbritannien, Thriller, Psykologisk drama, 120 min.

  Dansk titel: Mørke
  Instr: Jannik Johansen Prod: Thomas Gammeltoft, Hanne Palmquist Manus: Jannik Johansen, Anders Thomas Jensen Foto: Rasmus Videbæk Klip: Per K. Kirkegaard Mus: Antony Genn
  Priser
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Espersen)
  • RB-N - Bedste skuespiller (Lie Kaas)
  • RB-N - Bedste fotografering
  • RB-N - Bedste makeup
  • RB-N - Bedste lyd
  • RB-N - Bedste musik