The Settling of the Sun (1988)

  Mens kriminalbetjent Morse deltager i et arrangement på universitetet i Oxford, bliver der begået et mord på en japansk sprogkursist.


  SNEDIGT OG VELDREJET

  Man får i denne Morse-episode et ekstravagant og dybt fascinerende indblik i det dekadente miljø omkring universitetet i Oxford. Historien er fuld af uigennemskueligheder til sidste afklarende replik; episoden er snedig og veldrejet.
   

  Under huden

  John Thaws indlevelse i rollen er - set i lyset af Morse-seriens længde - endnu i den spæde begyndelse, og formningen af karakteren er stadig ikke fuldendt. Ikke desto mindre får Thaw hentet følelsesmæssige sider ud af sin rolle, på en måde der bevæger under huden på tilskueren.
   

  Interessant personlighed

  Det vedbliver at være seriens force nr. 1, at Inspector Morse er så interessant en personlighed, som han er. Mord, vold, død, ødelæggelse og opklaringsmysterier er selvfølgelig ikke uinteressante elementer, men alligevel sekundære.

  Karakteristisk diminutiv effektopbakning
  Dette faktum vil givet også betyde frafald af eventyrlystne tilskuere, for selvom Morse indeholder spænding og dramatik, finder man næppe en kriminalserie med en mere spartansk og diminutiv effektopbakning. Det er stemninger - råt for usødet, og dem skal man være i stand til at tage ind gennem den særlige omhyggelige stil.
   

  Ekspert i krydsord

  I denne episode med den platte danske titel "Mord på universitetet" sidder Morse med omkring bordet på universitetet i Oxford. Som dén ekspert i at løse krydsord, han er, skal han være med til at overrække præmien til dén blandt de udenlandske studerende, der har løst opgaven bedst.
   

  Myrdet japansk studerende

  Mens middagen bliver afviklet, forlader en japansk studerende bordet efter et ildebefindende, og ikke længe efter kommer beskeden om, at han er blevet fundet død på sit værelse, myrdet.
   

  I bedste Agatha Christie-stil

  I bedste Agatha Christie-stil forlanger Morse og assistenten Lewis nu, at ingen forlader lokalet, og over natten bliver alle de studerende afhørt. Morse har svært ved at få hul på denne anderledes udfordrende "kryds og tværs"-opgave, men sent i episoden får han et gennembrud.

  Interessen for kvinder
  Vi oplever igen Morses fascination af kvinder, denne gang i retning af borddamen Jane Robson, der under hele middagen - og i særdeleshed under opklaringsarbejdet - er ualmindelig nervøs. Selvom Morse har en personlig interesse i hende, fornemmer han dog klart hendes usikkerhed, og hun bliver blandt de hovedmistænkte.
   

  Veludviklet birolle-galleri

  Imellem det relativ veludviklede galleri af biroller imponerer særligt Derek Fowlds som den tyske studerende, der måske i virkeligheden slet ikke er så tysk, som han udgiver sig for at være. Her finder vi en fin og velafmålt præstation, der slesk og glat spiller op mod Morses kontante spørgsmål.
   

  Muntre indslag

  Patologen Max (Peter Woodthorpe) træder for første gang i serien rigtig i karakter. Han er seriens muntre indslag, og Woodthorpe rammer det både fascinerende og ekstremt ulækre i sin karakter perfekt.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1988, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 100 min.

  Dansk titel: Mord på universitetet
  Instr: Peter Hammond Prod: Kenny McBain Manus: Charles Wood Baseret på: historie af Colin Dexter Foto: Clive Tickner Klip: Brian Freemantle Mus: Barrington Pheloung