Last Seen Wearing (1988)

  Kriminalbetjent Morse undersøger forholdene omkring en teenager, der er forsvundet og har været savnet i et halvt år. Morse er overbevist om, at hun er død.


  AD KRINGLEDE VEJE

  I denne femte Morse-episode begynder man at fornemme, hvor denne genialt sammenskruede serie kan føre os hen. Ad kringlede, uforudsigelige og anderledes veje, der forfører og besætter, giver styrke og visdom og tankevirksomhed.
   

  Meget velfungerende episode

  Det er højtravende ord - men når Morse virker - og det gør denne femte episode i særdeleshed - er der grund til at finde de store gloser frem for at lette forståelsen af, hvad det er, vi har med at gøre.
   

  Forsvundet teenager

  Morse og Lewis efterforsker det formodede mord på teenageren Valerie Craven, der har været forsvundet i godt et halvt år. Hun blev sidst set på sin eksklusive pigeskole, men på vejen hjem gik noget galt.
   

  Optimisme vs. pessimisme

  Morse antager fra efterforskningens begyndelse, at Valerie er død - han nærmest insisterer på det. Makkeren Lewis er mere optimistisk, og opmuntrer blandt andre pigens forældre: han mener bestemt, at hun findes i live et sted.
   

  Ikke rosenrødt

  Da Morse og Lewis går bag kulisserne på pigeskolen, opdager de, at forholdene måske ikke er helt så rosenrøde, som de tog sig ud på overfladen. Midt i efterforskningsarbejdet spidser tingene yderligere til, da en af sagens nøglepersoner findes myrdet.

  Greb om tingene
  Episoden rummer alle de kvaliteter, som man fornemmer, at Morse-serien kan indeholde. Instruktør Edward Bennett har et godt greb om tingene, og det skaber bl.a. pragtfulde præstationer fra både John Thaw, Kevin Whately og Peter McEnery (i rollen som Donald Phillipson).
   

  Baseret på Dexter-roman

  Manuskriptet er skrevet på baggrund af Colin Dexters roman, og det er første gang i serien, at man fornemmer, at alle spillere føler sig hjemme i Dexters spektakulære, dekadente Oxford-miljø. Der bliver plads til raffinement og udvikling i detaljerne for de forskellige karakterer.

  Kurveløs spænding
  Lige til sidste udspekulerede scene holder historien sin særprægede spænding, der er underligt kurveløs men unik for Morse, hvor spændingen jo udspiller sig om helt andre subjektive omdrejningspunkter end de egentlige opklaringssager.
   

  De sande værdier

  Naturligvis har sagerne stor betydning for underholdningsværdien, og det er dem, der giver Morse-serien den helt nødvendige kausalitet, men de sande værdier ligger under overfladen, i skildringen af karakteren Morse og hans færden rundt i Oxford.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1988, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, Teenagere, 100 min.

  Dansk titel: Sidst hun blev set
  Instr: Edward Bennett Prod: Kenny McBain Manus: Thomas Ellice Baseret på: roman af Colin Dexter Foto: Clive Tickner Klip: Andrew Nelson Mus: Barrington Pheloung