Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)

  Bandelederen Egon gør det klart, at han aldrig mere vil i fængsel. Den nye fængselsdirektør ønsker ham nemlig tvangsanbragt på en psykiatrisk anstalt.


  FORBRYDELSE BETALER SIG IKKE #12

  Sammenhængende film:
  Olsen-banden (1968)
  Olsen-banden på spanden (1969)
  Olsen-banden i Jylland (1971)
  Olsen-bandens store kup (1972)
  Olsen-banden går amok (1973)
  Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)
  Olsen-banden på sporet (1975)
  Olsen-banden ser rødt (1976)
  Olsen-banden deruda' (1977)
  Olsen-banden går i krig (1978)
  Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979)
  Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)
  Olsen-banden over alle bjerge (1981)
  Olsen-bandens sidste stik (1998)
  Olsen banden junior (2001)

  I statsfængslet har man fået ny inspektør, og denne ønsker Egon overført til psykiatrisk afdeling. Så da Egon kommer ud, gør han det klart for sine makkere, at han aldrig - ALDRIG, vil i fængsel igen. Derfor har han en stensikker plan, deres uigenkaldeligt sidste kup. Efter det kan de trække sig tilbage og leve lykkeligt til deres dages ende. Forsikringsselskabet Høje Nord er kendt for deres fusk med det hele, og på kriminalbetjent Holms skrivebord ligger en uoverkommeligt stor sag om selskabet.

  Banden på banen
  Egon Olsen ved nøjagtig, hvordan underdirektøren har planer om at rende med nogle millioner, han har snydt sig til. Men han ved også, at pengene bliver midlertidigt opbevaret i et pengeskab, og det er hér, banden skrider ind.

  Sidste Franz Jäger
  Pengeskabet er et Franz Jäger fra Berlin, årgang 1944 - det sidste eksemplar i Danmark. Egon bliver helt nostalgisk: Det sidste Franz Jäger-skab til hans uigenkaldeligt sidste kup - det må være en slags tegn. Da først pengene er snuppet, bliver det imidlertid svært at holde på dem. Gang på gang får direktørernes "diskrete" hjælper, "Bøffen", fat i pengene og desuden på Egon, som det er meningen han skal skaffe af vejen.

  Sølvtøjet pudses
  Han ved nemlig for meget. Men heldigvis kommer Benny og Kjeld ham altid til undsætning, selvom det kan være svært, når Yvonne tvinger dem til at pudse sølvtøjet inden hendes og Kjelds sølvbryllup. Historien fortælles ikke færdig, men fortsættes i den sidste Olsen-banden film, "Olsen-banden over alle bjerge", der indspilledes samme år. "Olsen-bandens flugt over plankeværket" er fantastisk morsom. Vittighederne falder på stribe, og især forsikringsselskabet Høje Nord er vidunderligt fremstillet.

  Herlige biroller
  Igen masser af herlige biroller, bl.a. Tom McEwan som småbøvet taxachauffør, Jes Ingerslev som rørpostarbejder og Tommy Kenter som stenknuseren i en alt for kort t-shirt og med svaghed for spaghetti og fed rockmusik.
   

  En gammel ost

  Banden skal bl.a. bruge en gammel ost for at kunne gennemføre kuppet, hvilket der kommer megen morskab ud af, ligesom det er sublimt skildret, når Yvonne taler i telefon med sin søster og indirekte åbenlyst nedgør sit 25-årige ægteskab med Kjeld, der sidder ved siden af og pudser sølvtøj med Benny.

  Banden ved at være fortid
  Man fornemmer et mindre karakterskifte i forhold til de tidligere film, bl.a. fordi Egon er begyndt at blive lidt rørstrømsk og overbærende. Olsen-Banden er ved at være fortid.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024