Nynne (2005)

  Nynne har knas i kærlighedslivet, og alle mænd synes at være nitter. Men i kulissen lurer alle tiders blivende løsning.


  KVINDEKVALER

  Magen til feel-good-identifikatorisk mekka for trediveårige frustrerede kvinder skal man lede længe efter i dansk filmproduktion, men Jonas Elmers filmatisering af trekløver-kvindeforlægget, "Nynnes dagbog", lægger sig tæt op ad amerikansk romantisk komedietradition og forførte en hel nation med sin hverdagslige charme.

  En umiddelbar pige
  Nynne (Mille Dinesen) er en meget umiddelbar pige, der lever i fast parforhold med Henrik (Claes Bang), der dog tidligt i filmen dropper hende til fordel for en 24-årig skønhed.
   

  På egne ben

  Nu står Nynne på egne ben og tager pulsen på sine instinkter, godt hjulpet på vej af ivrige veninder. Hun ender i kanen med mænd, hun dybest set slet ikke føler noget for, og det udvikler sig til komiske situationer, som hun må forsøge at vriste sig ud af igen.
   

  En naiv jysk bondepige

  Hendes bedste ven er den blinde Martin (Lars Kaalund), der også er hendes genbo i opgangen. Martin er kæreste med Beate (Lene Maria Christensen), alle tiders naive jyske bondepige, der ikke rigtig fornemmer, at der vist er kærlighed i luften Martin og Nynne imellem.

  Uskyldig underholdning
  "Nynne" er råt for usødet ganske uskyldig underholdning om parforholdets og hverdagens følelsesmæssige svingninger. Ingen tvivl om, at målgruppen primært er kvinder med smag for lyserøde bamser og glimmer i håret, historien er jo også skrevet af tre kvinder.
   

  Kvikt-kæk komediestil

  Man skal dog ikke have set mange minutter af filmen, før det bliver lidt for tydeligt, at det kvikt-kække er dominerende og fladmaser alle eventuelle "dybe" facetter i den ligefremme historie.

  Én lang one-liner
  Således er manuskriptet én lang "one-liner", hvor Nynne vekslende mellem voice over og i sin direkte tale fyrer rappe replikker af. Det kan muligvis for nogle synes morsomt og "taget på kornet", men læg lige mærke til måden, det er gjort på!
   

  Hæderlig Dinesen

  Mille Dinesens gør det hæderligt, men det er et utaknemligt job at bogstavelig talt brække sig med rappe replikker i 97 minutter, især når de er skrevet med den dumsmarte pen, der er kendetegnende fra start til slut.

  Umiddelbart underholdende
  Det er svært at undsige sig filmens umiddelbare underholdningsværdi, men dette skyldes i lige så høj grad det primitive og forudsigelige - og man fascineres og foruroliges af det noget nedbøjende men uomtvistelige faktum, at filmen blev en af dansk films mest sete i biograferne landet over.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Danmark, Komedie, Romantik, 97 min.

  Dansk titel: Nynne
  Instr: Jonas Elmer Prod: Christian E. Christiansen, Lars Feilberg Manus: Mette Heeno Baseret på: roman af Henriette Lind, Lotte Thorsen og Anette Vestergaard Foto: Niel Reedtz Johansen Klip: My Thordal Mus: Søren Hyldgaard
  Priser
  • RB-N - Bedste special effects/lys
  • RB-N - Bedste lyd
  • RB-N - Bedste sang ("Det du gør")