Fargo [1] (2014)

  En særdeles udspekuleret og åleglat forbryder har vind i sine morderiske sejl, der efterlader et spor af død og ødelæggelse i Minnesota.


  FATALE FØLGER #1

  Sammenhængende i denne serie:
  Fargo (1996)
  Fargo [1] (2014)
  Fargo [2] (2015)
  Fargo [3] (2017)

  Det nye sort i 10’ernes tv-serieopsving blev geninspilninger eller spin offs af succesrige film, således også Coen-brødrenes Oscarvinder "Fargo" fra 1996.

  Helt sin egen
  Første sæson har da også visse, om ikke andet, visuelle ligheder med sit forlæg men er herudover i mange henseender helt sin egen.

  Død & ødelæggelse
  Moralen i historien må være at forbrydelse ikke betaler sig, selvom det bestemt ser anderledes ud i de første ni episoder. Her har den særdeles udspekulerede og åleglatte Lorne Malvo vind i sine morderiske sejl, der efterlader et spor af død og ødelæggelse i Minnesota.

  Raffineret samvittighedsløs
  Hverken politi eller bagmænd kan få skovlen under ham, og Malvos metoder er mildt sagt raffinerede og samvittighedsløse.

  Fatale følger
  Sæsonen følger en række af de personer, der på den ene eller anden måde kommer i forbindelse med Malvo, og stiller skarpt på de fatale følger denne forbindelse får.

  Barskt humoristisk
  Det former en barsk men også herligt humoristisk tilgang til et kriminelt stof i en knitrende hård frostkulisse. Her er særligt Billy Bob Thornton uovervindelig i rollen som den ordknappe Malvo.

  Radbrækket identifikation
  Men der er også oceaner af radbrækket og tvetydig identifikation med flere af seriens uheldige helte, bl.a. Martin Freemans skønne portræt af forvandling fra forsagt lillemand til succesrig kompromisløs forretningsmand i rollen som Lester Nygaard.

  Underspillet sympatisk
  Allison Tolman får det optimalt underspillede ud af sin sympatisk dygtige politikvinde Molly Solverson, ligesom Keith Carradine er blødt afrundet som hendes halte far.

  Entydigt sortseende
  Der er en del musiklag i fortællingen men heldigvis primært i blokke, så meget af handlingen får lov at stå alene i sit meget smukke, mørke og entydigt sortseende univers.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, USA, Krimi, Drama, Thriller, 580 min.

  Dansk titel: Fargo [1. sæson] (tvs)
  Instr: Adam Bernstein, Randall Einhorn, Colin Bucksey, Scott Winant, Matt Shakman Prod: Michael Frislev, Chad Oakes, Kim Todd, Joel Coen, Ethan Coen Manus: Noah Hawley Baseret på: spillefilmen Fargo Foto: Matthew J. Lloyd Klip: Skip Macdonald Mus: Jeff Russo
  Priser
  • GG - Bedste tv-skuespiller (Thornton)
  • GG - Bedste tv-serie
  • GG-N - Bedste tv-skuespillerinde (Tolman)
  • GG-N - Bedste tv-skuespiller (Freeman)
  • GG-N - Bedste tv-birolleskuespiller (Hanks)