Pigen i søgelyset (1959)

  En teenagepige kapres af slibrige reklame -og filmfolk, men hen ad vejen viser den altomsluttende glamour sig ganske kvælende.


  META-KOMIK

  "Sådan foregår Miss-konkurrencer" prydes filmplakaten til "Pigen i søgelyset" med. Og Johannes Allens historie vil da også frygtelig gerne "afsløre" betingelserne for nationens unge piger, når de stiller op til skønhedskonkurrencer.

   

  Velment men håndtamt

  Det er ganske velment, men ligeså håndtamt og unuanceret, når det kommer til stykket. I Bent Christensens kække iscenesættelse opstår der ind imellem rum til finurlige situationer og heraf følgende birollepræstationer. I helheden drukner filmen dog i det opskruede tempo og det let forlorne social-klasseskels-undertema.

   

  Ikke skyggen af moral

  Teenageren Jonna Møller (og ja, det udtales med dj i Jonna) er en ganske almindelig frejdig skolepige, lige indtil hun ved lidt af et tilfælde opdages og headhuntes af både reklame- og filmfolk med dertil hørende agenter. Her er Preben Neergaards Christian Villads velsagtens den mest slibrige, men Buster Larsens presseagent Poulsen ejer heller ikke skyggen af moral, når det kommer til udnyttelsen af unge piger - hvilket han i en scene fint efterrationaliserer ud i det blå.

   

  Efterspurgt ungt kød

  Jonna gør nu pludselig stor karriere og er efterspurgt ungt kød i alle samtidens medier. Fra sidelinjen ser hendes (arbejderklasse)familie til med sund skepsis. Osvald Helmuths fabriksarbejder Oscar er både ved at få tårer i øjnene over datterens nye chance, samtidig med at han gerne vil proklamere rød fane!

   

  Ynkeligt klassedrama

  Det er ærlig talt noget ynkeligt at bringe klassedramaet ind i en ellers benløst underholdende meta-komisk affære. Og her bliver Osvald Helmuth desværre dyppet i olie og rullet i fjer som den djærve farmand. Vivi Bak yder stabilt i hovedrollen. Bedst blandt birollerne er Buster Larsen, Kjeld Petersen - og Agnes Rehni som selvsmagende primadonna-talepædagog.

   

  Masser af fyldstof

  Der er rigelig meget fyld undervejs, komplet med alenlange fjernsynsscener (bl.a. med et danse-synge-nummer helt ude af kontekst.) Kjeld Bonfils' underlægningsmusik er kæk helt efter samtidens genrefilms-standarder.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024