Thirteen (2003)

  To 13-årige piger kører sololøb med stoffer, sex og tyveri - og det må næsten ende galt.


  STÆRKT TEENAGE-DRAMA

  Pubertetsbørn - og i særdeleshed piger - har ry for at være nogle skrækkeligt uomgængelige størrelser ind imellem, og det bliver der sat en tyk streg under i Catherine Hardwickes film "Thirteen".

  En alvorlig film
  Ikke fordi, der bliver taget let på emnet, dette er en alvorlig film: Den 13-årige Tracy bor sammen med sin mor Melanie og er en stille og rolig pige, der har godt styr på skolen og et par gode veninder.

  Ud på overdrevet
  En dag støder Tracy ind i skolens hotte pige Evie, og det bliver begyndelsen til en lang rus, der kommer længere og længere ud, hvor pigerne er næsten konstant påvirkede af stoffer, stjæler tøj i de dyre tøjforretninger, har heftig sex med de seje drenge og får lavet piercinger på steder, som mor bestemt ikke ville bryde sig om.

  Skræmmende afsløring
  Melanie ser til fra sidelinjen, men det går ikke op for hende, hvor langt hendes datter er nået ud i stofmisbruget. Afsløringen bliver ganske skræmmende. "Thirteen" giver et råt og rystende billede af moderne purunge pigers stræben efter at være voksne, sexede og uimodståelige.

  Lige til grænsen
  Filmen er barsk og går nogle steder lige til grænsen. Skildringen af pigernes fuldstændig hovedløse færd mod afgrunden fænger takket være de mageløse unge skuespillere og instruktørens mærkbare indsigt.

  Moderne og medrivende
  Stilen er moderne, ung og medrivende. Historien kræver også et filmisk univers, der kan leve op til de utallige trips og vanvittige indfald, for at begivenhederne forekommer troværdige.

  Troværdighed et nøgleord
  Troværdighed er netop et nøgleord igennem hele filmen, der i alle aspekter fra start til slut udstråler ægthed og oprigtighed omkring sit emne. Noget, der i særdeleshed kommer til udtryk i de mageløse skuespillerpræstationer fra især Evan Rachel Wood og Holly Hunter.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, USA, Drama, Coming of Age, Teenagere, 96 min.

  Dansk titel: Thirteen
  Instr: Catherine Hardwicke Prod: Jeffrey Levy-Hinte, Michael London Manus: Catherine Hardwicke, Nikki Reed Foto: Elliot Davis Klip: Nancy Richardson Mus: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Hunter)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Wood)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Hunter)
  • SUNDANCE - Directing Award
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering