James Dean (2001)

  Den rebelske skuespiller James Dean havde en svær barndom, men én ting var sikkert: Han ville være verdens bedste skuespiller.


  FÆNGENDE DEAN-BIOGRAFI

  Denne tv-produktion instrueret af Mark Rydell ligger sig et fint lille stykke over middel. Veliscenesat, pænt spillet og fuld af sprudlende motivation går historien om den ombejlede og sære skuespiller rent ind.

  Ingen let barndom
  James Dean havde ikke nogen let barndom. Han mistede sin elskede mor, da han var ni, og tilbage stod en far, der overhovedet ikke havde sans for sønnens særheder og drømme.
   

  Overladt til sig selv

  Dean var derfor overladt helt til sig selv, hvis han ville udleve sin drøm om at blive skuespiller. Hans talent var så stort, at agenterne hurtigt indså, at hér havde man fat i noget ganske særligt.
   

  Fra fattig til millionær

  Karrieren tog hurtigt fart, og James Dean gik fra at være fattig knægt til ombejlet millionær - men livet på kanten af det vanvittige fik så meget tag i den unge skuespiller, at han overvurderede sine egne evner.

  Et glimrende indblik
  Man får et glimrende indblik i James Deans opvækst og alt for korte liv. James Franco fik fortjent en Emmy for sin karakteristik af den sære skuespiller. Franco gør det virkelig godt. Langt de fleste skuespillere er yderst engagerede og motiverede, og sammen med flot scenografi og en troværdig gengivelse af de oprindelse indspilninger bliver filmen et rigtig fængende bekendtskab.
   

  Abrupt slutning

  Slutningen kunne dog have været en anelse mere vægtig: filmen slutter på en alt for abrupt måde. Men det gjorde James Deans liv selvfølgelig også. Han blev blot 24 år gammel.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2001, USA, Biografi, Drama, 92 min.

  Dansk titel: James Dean (tv)
  Instr: Mark Rydell Prod: George W. Perkins Manus: Israel Horovitz Foto: Robbie Greenberg Klip: Antony Gibbs Mus: John Frizzell
  Priser
  • GG - Bedste skuespiller (Franco)