3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Fargo
En desperat bilsælger kidnapper sin kone for at lokke en løsesum ud af sin stenrige svigerfar. Men han klokker i det.
DYBT FÆNGSLENDE
"Fargo" er et overvældende og dybt fængslende drama, der i al sin ucensurerede intensitet både overrasker og forfører.

Lige fra det smukke, tankevækkende anslag fornemmer man, at filmen er noget særligt. Jerry Lundegaard er bilsælger i Minneapolis. Da han har sat sig selv i gæld, ser han ingen anden udvej end at arrangere en kidnapning af sin kone Jean, for derefter at bede hendes stenrige far om løsepengene.

Det ender galt
Til at udføre kidnapningen sættes to tidligere indsatte, der stadig befinder sig på den forkerte side af loven. Men det går hurtigt grueligt galt.

Intens spænding
I den første halve time af "Fargo" hersker der en herlig intens spænding, og man glemmer nemt alt omkring sig. Da den lokale politichef Marge kommer ind i billedet, skifter filmen for en tid fuldstændig stil. Men det viser sig ret hurtigt at være et af filmens farverige særpræg.

Klassisk drama
Trods særpræg og spænding forekommer en tendens mod et for klassisk opbygget kidnapningsdrama, samtidig med at det ellers ublufærdige film-makkerpar, brødrene Joel og Ethan Coen, ikke har formået at rense manuskriptet for typisk amerikanske must say-bemærkninger.

Hér tænkes særligt på I love you. Der ligger heller ikke i Frances McDormands præstation nok styrke og farve til den vundne Oscar.

Blussende
Svaghederne er dog ret nemme at overse, og "Fargo" fremstår som et blussende og blændende drama, der bestemt ikke er egnet for børn og svage sjæle.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Fargo

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Krimi, 93 min
Dansk titel: Fargo
Instr: Ethan Coen, Joel Coen Prod: Ethan Coen  Manus: Ethan Coen, Joel Coen  Foto: Roger Deakins  Klip: Roderick Jaynes, Tricia Cooke  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
William H. Macy (Jerry Lundegaard)
Steve Buscemi (Carl Schowalther)
Frances McDormand (Marge Gundersson)
Peter Stormare (Grimsrud)
Kristin Rudrüd (Jean Lundegaard)
Priser:
AA, Bedste skuespillerinde (McDomand)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.