Not Without My Daughter (1991)

  Hvad der skulle have været en hyggelig rejse til Iran udvikler sig til et mareridt for en mor og hendes datter.


  HUSMOR I KNIBE

  I sin skildring af, hvor fremmedartet og skræmmende Iran kan forekomme for en tryghedsvant amerikaner er "Not Without My Daughter" enestående. Den svært fattelige kultur og religion og de strenge restriktioner bliver fremstillet hårdt og brutalt men aldrig uden fornuft. Sally Field spiller husmoderen Betty, der modvilligt tager to uger til Iran sammen med sin iranske mand og deres fælles datter.

  Karakterændring
  Mødet med familien og kulturen i Iran er overvældende, og Betty glæder sig med det samme, til de to uger er gået. Men efterhånden som hjemrejsedagen nærmer sig, ændrer manden pludselig karakter og anvender magt i sin prædiken om Iran som det bedste sted for familien. Der er intet tilbage af den gode gamle amerikansk tænkende husbond.

  Dødensfarlig kamp
  Nu starter en nervepirrende og dødsensfarlig kamp for Betty for at slippe ud af landet med datteren. Alle synes at være imod hende, og hun er mere end heldig, da hun støder på en tøjsælger, der er villig til at hjælpe.

  Hvis manden gennemskuer Bettys planer, vil han uden tvivl slå hende ihjel, og hvis endelig mor og datter skulle nå så langt som til grænsen og blive opdaget, vil de også blive henrettet med det samme.

  Stærk spænding
  Filmen rummer stærk spænding i mere end et format. Mest skræmmende er den groteske situation, at man kan være klaustrofobisk fanget i et vidtstrakt land. De iranske familiemedlemmer spiller tilpas ækelt og hjernevasket. Sally Field rammer pænt den kaotiske situation i sine reaktioner. Som pludseligt ond husbond spiller Alfred Molina overbevisende.

  Hasarderet slutning
  De svageste led i filmen er dels Jerry Goldsmiths vamle og udspartlende musik, dels den hasarderede slutning, der synes helt ude af proportioner i forhold til resten af filmen.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, Thriller, Psykologisk drama, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: Ikke uden min datter
  Instr: Brian Gilbert Prod: Harry J. Ugland, Mary Jane Ufland Manus: David W. Rinthels Baseret på: Betty Mahmoodys bog Foto: Peter Hannan Klip: Terry Rawlings Mus: Jerry Goldsmith