The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013)

  En lysende begavet og noget overset 10-årig dreng har begået en opfindelse, der møder international anerkendelse.


  MARKANTE AFTRYK

  + PLUS: spil | locations | ægthed
  -MINUS: for meget musik

   

  I naturskønne omgivelser og med en skøn indlevelse i børnepsyken præsenterer den evigt kreative franske instruktør Jean-Pierre Jeunet her en både hjertelig og hjerteskærende historie, baseret på en roman af Reif Larsen.

   

  En banebrydende opfindelse

  Drengen T.S. er en meget begavet Montana-10-årig, der begår en opfindelse, der bliver indstillet til en prestigefyldt pris i Washington. Udvalget tror, at det er en voksen mand, der er ophavsmanden til den banebrydende opfindelse, men de bliver klogere.

   

  Ikke lutter lagkage

  Livet er ellers ikke lutter lagkage for den 10-årige, der efter en grum ulykke, der kostede tvillingebroren livet, lever med skyld og skam og to forældre, der dårligt taler sammen og i øvrigt har nok at gøre med hver deres.

   

  Bjergtagende landskaber

  Drengen er forsømt, men lever alligevel sine drømme, så da han får besked om prisnomineringen, stiger han egenhændigt om bord på det alenlange godstog, der gennemskærer de bjergrige og bjergtagende landskaber.

   

  Perfekt ramme

  Filmen er smuk i mere end en forstand. Den har mættede, farvestrålende og landskabstunge billeder som perfekt ramme. Og så har den en velskrevet, melankolsk og humoristisk bittersød historie, der bærer drengen og filmoplevelsen hele vejen i mål.

   

  Blik for dybden og detaljen

  Optaget i Canada, der gør det ud for Montana, med et fænomenalt blik for både dybden og detaljen i det besværede drengelivs eventyr. Jeunet opnår dygtigt og beundringsværdigt en meget smukt balanceret melankoli, der kun brydes af en alt for udtalt brug af underlægningsmusik - og den noget flakkende kendis-virak. Unge Kyle Catlett er et storfund til titelrollen. I det hele taget er filmen meget fint spillet.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, Canada, Drama, Eventyr, Børn på film, Tog på film, 105 min.

  Dansk titel: Det unge geni T.S. Spivet
  Instr: Jean-Pierre Jeunet Prod: Frédéric Brillion, Suzanne Girard, Gilles Legrand Manus: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant Baseret på: roman af Reif Larsen Foto: Thomas Hardmaier Klip: Hervé Schneid Mus: Denis Sanacore
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation