Big (1988)

  En knægt ønsker sig inderligt, at han er voksen, og inden længe er ønsket gået i opfyldelse: Et barn i en voksen mands krop.


  DET ER DA MEGET SØDT...

  Tematisk beslægtede film:
  Big (1988)
  Jack (1996)

  En lille, nuttet fortælling fra den svære teenagealder, hvor man ofte ønsker, man var større, end man egentlig er. Dette ønske får Josh Baskin (David Moscow / Tom Hanks) på usandsynligste vis opfyldt på et kræmmermarked, da han putter en mønt i en mystisk udseende maskine.

  15-20 år ældre på et splitsekund
  Næste morgen vågner Josh op, 15-20 år ældre - og i skikkelse af Tom Hanks. For at slippe af med sin mor drøner Josh ud ad døren og skjuler sig på et usselt hotelværelse "under dække af" at være blevet kidnappet af en småpervers mandsperson. Og så hører vi sådan set ikke ret meget mere til dét problem.

  En ny verden åbner sig
  For nu begynder en ny verden helt uventet at åbne sig for Josh. Han får arbejde hos et kreativ legetøjsgigant og får umanerlig stor succes, fordi han er så barnlig og legesyg. Af samme grund tiltales koncernens yndige, kvindelige islæt Susan (Elizabeth Perkins) af Josh, og et noget kejtet kærlighedsforhold lurer om hjørnet. For Josh er jo i princippet stadig blot et barn.

  Misundelse
  Naturligvis er Susans hidtidige kæreste og kollega ved at brænde op af raseri og misundelse over denne mystisk barnlige sjæl, der stjæler al opmærksomhed og kærlighedsenergi.

  En trettenårigs tænkemåde
  Efterhånden er Josh integreret i sin voksne tilværelse, at han helt har glemt sit bagland, og vennen Billy, der stadig er tretten år i både krop og sjæl må slå hårdt i bordet, før Josh atter får julelys i øjnene, når han tænker på mamma og tilværelsen som legesygt drengebarn iført baseballjakke.

  Vanskelig historie
  "Big" er ind imellem et fuldvoksent bud på god voksenunderholdning. Men filmen rummer stadig en hel del vanskeligheder i sin historie, der gør, at man ikke helt kan sluge den råt.

  Usandsynligt
  Den måde, man kommer over problemet med Joshs bagland på, er simpelthen for letkøbt og usandsynlig. Skuespillet er dog temmelig pænt, Tom Hanks er glimrende i en af karrierens mest sprællevende roller, og særligt hans barnlige væremåde afføder et par gode grineøjeblikke.

  Pubertetsvanskeligheder
  Dybest set er "Big" jo bare en alternativ måde at skildre pubertetsvanskelighederne, den første kærlighed og løsrivelsesproblematikken på. Moralen er overdrevet amerikansk og ligesom det meste af filmen indsyltet i Howard Shores sødladne musik.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1988, USA, Komedie, Fantasi, Børn på film, Teenagere, Coming of Age, 104 min.

  Dansk titel: Big
  Instr: Penny Marshall Prod: James L. Brooks, Robert Greenhut Manus: Gary Ross, Anne Spielberg Foto: Barry Sonnenfeld Klip: Barry Malkin Mus: Howard Shore
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Hanks)
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • GG - Bedste skuespiller (Hanks)
  • GG-N - Bedste film