The Knick [1] (2014)

  En gruppe kirurger på et hospital i New York anno 1900 forsøger at redde liv med datidens midler, samtidig med at de interne intriger og katastrofer skal plejes.


  UNDER KNIVEN #1

  Sammenhængende i denne serie:
  The Knick [1. Season] (tvs) (2014)
  The Knick [2. Season] (tvs) (2015)

  Velspillet i et historisk velfortalt vingesus: første sæson af "The Knick" er instrueret af Steven Soderbergh og præget af en utrættelig fremdrift på frustrationens og racismens præmisser.

  Efter bedste evne
  På et hospital med tilnavnet "The Knick" i New York år 1900 har en lille håndfuld kirurger travlt med at operere efter bedste evne. Tidens lægekunst er ikke så sofistikeret, men med lidt held kan man udvikle på den, så flere menneskeliv kan reddes.

  Omfattende stiknarkomani
  Hospitalets højest estimerede læge, John Thackery, skjuler sin omfattende stiknarkomani effektivt. Uden stof i blodet kan han ikke eksistere, og det bliver først et problem, da hele byen løber tør for forsyninger.

  Alt vendes på hovedet
  Da hospitalet får en ny sort læge, bliver alt vendt på hovedet, og racismen blomstrer, men kun for endnu engang at blive vendt om, for det allervigtigste er eget personlige renommé.

  Respekt for lægekunsten
  Serien giver et ret enestående indblik i datidens lægekunst og er meget eksplicit i tilgangen til de temmelig primitive operationer. Man får respekt for lægekunsten, upåagtet at der i 1900 var meget lang vej til lavere dødelighed.

  Fuld af indlevelse
  Skuespillet højner serien gevaldigt. Clive Owen er næppe set bedre, og mange af birollerne er fuld af indlevelse. Så er det lettere at se gennem fingre med den lidt malplacerede lydside: en elektronisk musik tager styringen - men heldigvis kun i små enklaver. Det meste af handlingen er fritaget.

  Herligt højdramatisk
  Sæsonen er herligt højdramatisk på flere parametre, og de enkelte personers skæbne er vedkommende som følge af meget stærkt skrevne roller i en farverigt mørk historisk kontekst.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2014, USA, Drama, Historie, 580 min.

  Dansk titel: The Knick [1. sæson] (tvs)
  Instr: Steven Soderbergh Prod: Michael Polaire Manus: Jack Amiel, Michael Begler, Steven Katz Foto: Steven Soderbergh Klip: Steven Soderbergh Mus: Cliff Martinez
  Priser
  • GG-N - Bedste tv-skuespiller (Owen)