Far til fire - tilbage til naturen (2011)

  Far, fire børn og gamle onkel Anders får deres sag for på sommerferie i Sverige. Her er nemlig både vild natur og svenske bøller.


  BØVSET BUNDSKRAB

  Sammenhængende film:

  Far til fire - gi'r aldrig op (2005)

  Far til fire - i stor stil (2006)

  Far til fire - på hjemmebane (2008)

  Far til fire - på japansk (2010)

  Far til fire - tilbage til naturen (2011)

  Far til fire - til søs (2012)

  Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage (2014)

  Far til fires vilde ferie (2015)

  Far til fire - på toppen (2017)

  Far til fire i solen (2018)

   

  Den femte af de "moderne" Far til fire-film er også filmseriens hidtil mest bøvset-bøvede: På trods af sprøde svenske sommeroptagelser lider "Far til fire - tilbage til naturen" under en udtalt mangel på idé og fantasi, og filmen er samtidig den første i serien, der rigtig kører i tomgang - komplet med fyldstof og sangindslag!

   

  Et ynkeligt skue

  Med andre ord et ynkeligt skue, der ikke bliver bedre af det "dramatiske" krimi-twist, hvor væmmelige svenske mænd i "bedste" Jägarna-stil bedriver lyssky og miljøsvinsk virksomhed ved at dumpe brugte køleskabe i naturen. Noget, som Lille Per og co. slet ikke kan tåle at bevidne.

   

  Lækker sommerstemning

  Der er ellers dømt rigtig lækker sommerstemning, når far, fire og Onkel A. drager ud i den vilde og smukke svenske natur. Her har man rigtig benyttet sig af bjørneoptagelser (kejtet filmet ude af familie-kontekst), vilde elve og fællesbade i funklende skovsøer.

   

  Den tynde farce

  Men det hjælper ingen steder, når grundtonen forbliver den tynde farces - og hermed forstærker det banale faktum, at "Far til fire"-filmene er rendyrket kasse-tænkning. Når vi er helt nede og kysse bundniveauet som her, bliver fuldpakken af spekulation pludselig meget tydelig - og så meget desto mere kramagtigt.

   

  Kører på pumperne

  Skuespillet kører i dén grad på pumperne. Niels Olsen virker meget metaltræt i far-rollen, Jess Ingerslev er trådt en smule tilbage (denne gang i spejder-dress) - og "ungerne" kæmper med det umulige manuskript. Forsøget på at spæde det hele op med svenske skuespillere falder fuldstændig til jorden, herunder Tammi Østs dansk/svenske naturparksleder.

   

  Forstemmende

  Det er en smule forstemmnende at bevidne niveauet af Far til fire-film nr. 5, vel vidende at der er ligeså mange - og flere til - i vente. I "Far til fire- tilbage til naturen" forekommer underlægningsmusikken også betydelig mere anmassende. Det tydeliggør blot, at der større behov for at maskere det outreret tynde løjer.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2011, Danmark, Komedie, Drama, Børn på film, Teenagere, 79 min.

  Dansk titel: Far til fire - tilbage til naturen
  Instr: Claus Bjerre Prod: Henrik Møller-Sørensen Manus: Claus Bjerre, Lars C. Detlefsen, Thomas Glud Baseret på: tegneserier af Engholm & Hast Foto: Mads Thomsen Klip: Grete Møldrup; Andri Steinn Mus: Jeppe Kaas