The Usual Suspects (1995)

  Mistænkt og dømt på forhånd? Hvem er morderen og hvem er banditten? Ingen ved det rigtig.


  MYSTIK FOR DE KRÆSNE

  Den debuterende instruktør Bryan Singer imponerede de fleste med denne spidsfindige og opmærksomhedskrævende film noir med mange uventede drejninger i historien.
   

  Spændende afkrohe

  Men spørgsmålet er, hvor nemt det egentlig er at følge med i den dygtigt skrevne historie og alle dens spændende afkroge af velovervejede overraskelsesmomenter?

  Kræver fuld opmærksomhed
  Filmen kræver (mindst) 100 % opmærksomhed fra tilskueren, og det er faktisk meget at kræve. Det kan være en anelse anstrengende at følge med, for det kræver meget at holde styr på personerne og udviklingerne i filmen, især i starten.
   

  Fem forskellige forbrydere

  I filmens anslag ser vi Dean Keaton blive skudt, men vi ser ikke gerningsmanden. Herefter havner vi seks uger tilbage i tiden og præsenteres for fem vidt forskellige forbrydere, der skal stilles op til identifikation hos politiet.

  Udvalgt af bagmand
  Hvad de fem ikke ved, er, at de er blevet udvalgt til at begå et kup. Efterhånden erfarer de, at de ikke kan sige nej, for bagmanden har samlet tykke mapper med oplysninger om de forbrydelser, de hver især har begået.
   

  En slags djævel

  Bagmanden har de ikke mødt. Han står for dem som en slags djævel med det spektakulære navn Keyser Söze. De tvivler på, at han overhovedet findes, for han taler og virker kun gennem en spidssnudet advokat. Først i filmens slutning afsløres det hele.


  En svær film
  "The Usual Suspects" er overbevisende teknisk sammenstykket med en udspekuleret sans for overraskelsesmoment i både fotografering og lydeffekter. Men er man ikke fuldt ud opmærksom, er det umuligt at få alle handlingsfacetter med, hvilket let kan betyde, at filmoplevelsen bliver mærkeligt usammenhængende. Dén skal man ikke se, en dag hvor man er træt eller har tusind andre ting i hovedet.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, USA, Tyskland, Krimi, Drama, Mystik, 101 min.

  Dansk titel: Gamle kendinge
  Instr: Bryan Singer Prod: Bryan Singer, Michael McDonnell Manus: Christopher McQuarrie Foto: Newton Thomas Sigel Klip: John Ditman Mus: John Ditman
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Spacey)
  • AA - Bedste originale manuskript
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Spacey)