Bat*21 (1988)

  Ladt alene midt i Vietnamkrigens jungle skal en forulykket militærmand forsøge at komme helskindet i sikkerhed.


  NERVEKRIG I JUNGLEN

  "Bat*21" er anbefalingsværdigt intens og velspillet krigsspænding, dramatisk i samtlige hundrede minutter, og trods jævn forudsigelighed alligevel både medrivende og forførende.

  Helt alene i junglen
  Gene Hackman spiller den nærved pensionsduelige militærmand Iceal Hambleton, kaldet Bat*21, der under et flystyrt havner midt i Vietnamkrigens helvede, helt alene. Nu skal han forsøge at klare sig i junglen dag og nat, og han får hårdt brug for sin militære erfaring for at undgå at blive dræbt af fjenden.

  Redningen fra luften
  Over ham kredser jævnligt Bartholomew Clark, kaldet 'Bird-Dog' (Danny Glover), i en lille flyver, og han forsøger at guide Hambleton over radioen. Hambleton er en erfaren golfspiller, og det bliver hans kode-strategi at bevæge sig i "huller", svarende til en hjemlig golfbane, som han kender som sin egen bukselomme.

  Svært at bryde koden
  Dermed er det forhåbentlig umuligt for Vietcong at bryde koden, og Bat*21 skulle kunne komme sikkert ombord i en helikopter. Men det hele trækker gevaldigt ud, og redningsaktionen udsættes flere gange - med masser af nervepirring til følge.

  Krigen helt tæt på
  Hambleton har aldrig før oplevet en krig så tæt på, og det kommer til at præge situationen, da han møder en civil vietnameser midt i junglen. Måske bliver dette en mulighed for at sætte krig, fred og fordragelighed lidt i perspektiv.

  Venner på radio
  Radiokontakten imellem Bat*21 og Bird-Dog er filmens centrale omdrejningspunkt. Som så ofte set før bliver to, der aldrig har set hinanden, gode venner, fordi de hjælpes ad i en kaotisk situation. Og heldigvis er deres første fysiske møde oprigtigt fremstillet - dét varmer!

  Vægt på det fysiske
  Instruktør Peter Markle lægger vægt på det fysiske ved krigen og springer let og elegant over de helt store psykologiske overvejelser, hvilket synes velovervejet i sammenhængen. Resultatet er i hvert fald særdeles medrivende, meget taktilt, nærværende og solidt. Det er den robuste, maskuline overlevelse, der er i fokus.

  Pragtpræstationer
  Både Gene Hackman og Danny Glover leverer pragtpræstationer, og man har let ved at identificere sig med den strandede mand i junglen. Ikke mindst fordi, han af Hackman karakteriseres yderst humant. De mange hårrejsende sitautioner, hvor Bat*21 sidder uden at bevæge sig med Vietcong lige i nakken, giver klamme håndflader helt ud blandt tilskuerne.

  God teknisk timing
  Filmen byder på god teknisk timing og tilrettelæggelse med få, men velovervejede visuelle effekter og flot fotografering af Mark Irwin - samt en tilpas varieret og ikke overdikterende musik af Christopher Young.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1988, USA, Krig, Psykologisk drama, Drama, Krigsdrama, 100 min.

  Dansk titel: Fanget bag fjendens linjer
  Instr: Peter Markle Prod: David Fisher, Gary A. Neill, Michael Balson Manus: William C. Anderson, George Gordon Foto: Mark Irwin Klip: Stephen E. Rivkin Mus: Christopher Young