Jack (1996)

  En 10-årig dreng med et ualmindeligt vokseværk er fysisk bygget som en 40-årig og har svært ved at begå sig i livet og i femte klasse.


  SURSØDT VOKSEVÆRK

  Tematisk beslægtede film:
  Big (1988)
  Jack (1996)

  Universelt amerikansk-klæbrig men også lidt mere dybsindigt end forventet: Francis Ford Coppolas bittersøde komedie om en dreng, der ser tredive år ældre ud, end han er, rummer en sær melankoli, der ofte sætter den komiske dominans i perspektiv.

  Voksealder
  Jack bliver født allerede efter tre måneders graviditet, og selvom lægerne ikke kan stille en endegyldig diagnose, står det klart, at han vil vokse og ældes meget hurtigere end andre børn.

  Forvokset & behåret
  Efter at have ført en beskyttet tilværelse hjemme hos mor og far, får Jack endelig lov til at starte i en rigtig skole - han kommer direkte ind i femte klasse, hvor klassekammeraterne til at starte med kun har spot og hån til overs for den forvoksede og behårede jævnaldrende.

  En opblomstring
  Men efterhånden vinder Jack de 10-årige drenges respekt og oplever en opblomstring, der mere end opvejer de deprimerende udsigter i retning af at ligne en 80-årig, når han fylder 17.

  Klassisk karakterrolle
  Robin Williams leverer en helt klassisk karakterrolle med det velkendt forvredne bittersøde ansigt, og det er til at holde ud i filmens pænt kærlige beskrivelser af problemerne med at finde et ståsted, når man ikke er som alle andre.

  Længsel & spirende håb
  Netop i sine skildringer af Jacks kvaler er filmen langt stærkere, end når det helt igennem forudsigelige komedieskyts rykkes ud. Melankoli, længsel og spirende håb brænder igennem i en fin formidling, der kredser om barndommens simple gåder.

  Friske pust
  Bill Cosby præsterer rigtig fint og afdæmpet (i en af sine meget få seriøse filmroller) - helt uden komik - som Jacks kærlige privatlærer, ligesom de fleste af drengene omkring Jack udgør friske pust af velspil og energi.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, USA, Drama, Komedie, Fantasi, Børn på film, 113 min.

  Dansk titel: Jack
  Instr: Francis Ford Coppola Prod: Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Ricardo Mestres Manus: James DeMonaco, Gary Nadeau Foto: John Toll Klip: Barry Malkin Mus: Michael Kamen