The Karate Kid (1984)

  En knægt flytter med sin mor til Californien, men bliver mobbet af rige bøller. Men en venlig asiat træner knægten effektivt i karate.


  SØDT EVENTYR

  Sammenhængende film:
  The Karate Kid (1984)
  The Karate Kid, Part II (1986)
  The Karate Kid, Part III (1989)

  The Next Karate Kid (1994)

  En klassiker uden meget andet format end det bittersødt sammenbindende: den første "Karate Kid"-film banede vejen for Ralph Macchio; denne evigt drenget udseende skuespiller, der faktisk er 23 år gammel, da han spiller rollen som Daniel.

  Rig & forkælet
  Daniel flytter med sin mor til Californien. Mor har fundet nyt arbejde, og Daniel starter i sin nye skole, der er præget af rige og forkælede typer.

  Nemt mobbeoffer
  Således bliver Daniel hurtigt et nemt mobbeoffer, og han har mest af alt lyst til at kaste håndklædet i ringen, var det ikke for den blomstrende forelskelse i rigmandspigen Ali.

  Hyggelig opsynsmand
  Daniel vil morderlig gerne bliver bedre til karate, og dén bøn opfanges af den hyggelige asiatiske opsynsmand, der hvor Daniel og hans mor bor.

  Respekten kan vindes!
  Snart er Daniel i lære hos sin nye mester: langsomt men sikkert skrider det frem, og mon ikke knægten bliver klar til det mesterskab, hvor han skal vise sit værd og måske vinde både respekt og pigehjerte?

  80’er-kitschet
  Filmen er ualmindelig 80’er-kitschet i stort set alle facetter. Fortællestilen er strømlinet upersonlig og baserer sig på en lang række klichéer, ikke mindst i Bill Contis bimlende unuancerede filmmusik.

  Søde stunder
  Men der er søde stunder nok, og masser af reel identifikation med små og store helte, til at forme en herligt mindeværdig filmoplevelse på jordnære præmisser.

  Overbevisende Macchio
  Macchio er overbevisende som den frustrerede knægt. At en nærved moden kvinde skal falde for en dreng, der ligner en på 13, er måske ikke historiens mest troværdige aspekt - men forelskelsen er alt andet lige troværdigt spillet.

  Dynamisk meditativ
  Den dynamisk meditative Miyagi, Daniels læremester, bidrager i Pat Moritas portræt med god karma og masser af livsvisdom - et af filmens klare og søde ungdomsoplærende budskaber.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1984, USA, Drama, Action, Familie, Sport, Teenagere, 126 min.

  Dansk titel: Karate Kid
  Instr: John G. Avildsen Prod: Jerry Weintraub Manus: Robert Mark Kamen Foto: James Crabe Klip: John G. Avildsen, Walt Mulconery, Bud S. Smith Mus: Bill Conti
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Morita)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Morita)