Ice Station Zebra (1968)

  Et nødsignal udsendes fra en vejrstation på Nordpolen, men på grund af ekstremt dårligt vejr vælger amerikanerne at sejle dertil i ubåd.


  TESTOSTERON-UBÅDS-SPÆNDING

  Film baseret på romaner af Alistair MacLean:

  The Guns of Navarone (1961)

  Ice Station Zebra (1968)

  Where Eagles Dare (1968)

  Puppet on a Chain (1971)

  When Eight Bells Toll (1971)

  Fear Is the Key (1972)

  Breakheart Pass (1975)

  Death Train (1993)

  Night Watch (1995)

  Force 10 from Navarone (1978)

  Bear Island (1979)

   

  Temmelig kreativ Alistair MacLean-filmatisering med solidt skuespil (kun mænd i rollerne) og heftige ubådssekvenser. Der er idé bag mange af scenerne, men filmen mister sin koncentration og fremdrift i de sidste tre kvarter.

  En lang rejse
  Der er opfanget et nødsignal fra en vejrstation på Nordpolen, men vejret er for dårligt til, at man kan flyve dertil. Derfor planlægger amerikanerne at sejle hele vejen derop i ubåd for at kunne bryde gennem isen nedefra og frelse de nødstedte vejrprofeter højt mod nord. Der står imidlertid ikke kun "tilfældige" vejrprofeters liv på spil men også national sikkerhed og den slags væmmelige ting. Det er en farlig sag for den amerikanske regering.

  Hemmelige oplysninger
  Det er noget med nogle slemme russere og en satellit med nogle abnormt hemmelige oplysninger skjult på en mikrofilm. Derfor er der også hemmelige agenter med om bord på ubåden. Selve ubådsfærden udgør det meste af filmen og er også det mest interessante. I særlig grad fordi der er vist en vis lyst til at forny ubådsvinklingerne lidt.

  Skrå vinkler
  Når ubåden dykker er kameravinklen skrå, og de ombordværende går skråt. Det er et forfriskende simpelt virkemiddel. Bombastiske skuespillerpræstationer affyrer sikkert og militant skræddersyede replikker. Ikke en finger kan man sætte på det. Det er effektivt men også stereotypt. Da besætningen endelig bryder gennem isen, og man sidder forventningsfuldt og håber, at der nu for alvor vil komme gang i sagerne, så sker det modsatte.

  Politisk kedsomhed

  Filmen flader ud og koncentrerer sig nu udelukkende om det politiske aspekt omkring den hemmelige mikrofilm. Så bliver det lige pludselig knap så spændende med alle de tætpakkede majorer og sergenter, der hopper rundt i en indlandsis-kulisse.

  Flotte billeder
  Ind imellem er der smuk fotografering af ubåden oven vande, som regel akkompagneret af Michel Legrands grandiose filmmusiktema.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1968, USA, Action, Eventyr, Thriller, 138 min.

  Dansk titel: S.O.S. Nordpolen
  Instr: John Sturges Prod: Martin Ransohoff Manus: Douglas Heyes Baseret på: roman af Alistair MacLean Foto: Daniel L. Fapp Klip: Ferris Webster Mus: Michel Legrand
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste visuelle effekter