Puppet on a Chain (1971)

    En amerikansk agent i Amsterdam må sno sig mellem lejemordere og dukke-sælgere for at undgå at blive myrdet - og afdække mysteriet.


    PASSABEL MACLEAN-THRILLER

    Film baseret på romaner af Alistair MacLean:

    The Guns of Navarone (1961)

    Ice Station Zebra (1968)

    Where Eagles Dare (1968)

    Puppet on a Chain (1971)

    When Eight Bells Toll (1971)

    Fear Is the Key (1972)

    Breakheart Pass (1975)

    Death Train (1993)

    Night Watch (1995)

    Force 10 from Navarone (1978)

    Bear Island (1979)

     

    Ikke helt tosset Alistair MacLean-filmatisering, der så afgjort meget gerne læner sig op ad James Bond-filmuniverset og måden at fortælle actionthriller på. Dog ikke helt så eksklusivt indrammet - og sine steder en anelse ubehjælpsomt fortalt.

     

    I orkanens øje

    Svenske Sven-Bertil Taube agerer den amerikanske specialagent Paul Sherman, der er havnet i Amsterdam, Holland. Her havner han hurtigt i orkanens øje, hvor diverese skumle lejemordere (og turist-dukkesælgere) forsøger at gøre det af med ham. Det gemmer og sælger nemlig masser af narkotika!

     

    Særdeles snarrådig

    Heldigvis er Sherman af den særdeles snarrådige type, og med lidt held kan han endda få skovlen under "dynastiet af dukkesælgere", der bl.a. tæller en "voksen-dåre" med en stor dukke under armen.

     

    Gedigen og veltimet action

    "Puppet on a Chain" er nok bedst kendt for sin effektive (og langstrakte) speedbåd-jagtscene gennem central-amsterdam'ske kanaler. Gedigen og veltimet action, hvor der ikke er lagt fingre imellem. Men der er også pænt høj underholdningsværdi i - den i øvrigt generelt flot filmede - thriller.

     

    Nej tak til kvindegymnastik

    Nogen topscorer er vi dog ikke vidner til, hertil er formidlingen alligevel for kejtet, og op-ad-Bond-læneriet for tydeligt. Sven-Bertil Taube gør en rigtig god figur som Paul Sherman (der tilmed takker nej til kvindegymnastik i sin agenttjeneste. Det havde James Bond ikke gerne gjort.)

     

    Skinger musik

    Vladek Sheybal er betagende i birollen som superskurken Meegeren, ellers er der ikke meget kød og troværdighed på det pænt brogede rollegalleri. Piero Piccionis musik er temmelig skinger og rigelig anvendt.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1971, Storbritannien, Krimi, Action, Thriller, 98 min.

    Dansk titel: Dødens dukker
    Instr: Geoffrey Reeve Prod: Kurt Unger Manus: Alistair MacLean Baseret på: roman af Alistair MacLean Foto: Jack Hildyard Klip: Bill Lenny Mus: Piero Piccioni
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation