RoboCop (1987)

  Efter at være blevet skudt i tjeneste transformeres en død betjent til en dræberrobot, der skal kunne holde forbryderne i skak.


  USMAGELIG SPLAT

  RoboCop-film:
  RoboCop (1987)

  RoboCop 2 (1990)
  RoboCop (2014)


  Den oprindelige 80'er-"Robocop" er science fiction-vold uden ophold med masser af højtudviklede tekniske detaljer, men volden bliver for meget af det gode, og det taber filmen point på.

  Robotbetjent
  Efter at Alex J. Murphy er blevet skudt mere end 30 gange på sin første patrulje som betjent i Detroit, bliver han genoplivet som halvt menneske/halvt robot, der skal gøre noget ved kriminaliteten i byen.

   

  Det menneskelige tager over

  Efterhånden tager det menneskelige over i robottens hovedchip, og den/han begynder at kunne huske sin fortid, som den/han så - naturligvis - må hævne i kraft af sin nye styrke. Det er mest den tidligere, kvindelige politimakker, der vækker minderne til live hos robotbetjenten, selvom han kun nåede at kende hende i godt tyve minutter.

  Rendyrket splat
  Der er scener i filmen, som kunne have været sparet væk, men som omvendt tilfører en svulstig action. Som fx da en forbryder kører ind i en kæmpe tank med giftrester og - helt deform - kommer vaklende ud.

  Drænet for indre organer
  Og det bliver stadig værre: Hans ansigt vrides helt omkring, hans fingre smelter og huden drypper ned på jorden. Naturligvis skal denne ret lange og kvalmende scene krydres med en udsøgt splatterdelikatesse: Den vaklende bliver påkørt af en bil med 60 km/t og han "sprøjter" ud over forruden. Han er simpelthen det rene vand og blod, drænet for indre organer, kød og knogler.

  Overdrivelser
  Imponerende splatter-scener, men det er alligevel for overdrevet. Der er ikke meget handling i filmen. Den er underholdende og teknisk flot med mange kreative kameravinklinger og lyssætninger kombineret med veltimede klip i et inspirerende tempo, men skuespil og historie er generelt til at stoppe direkte i papirkurven.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1987, USA, Science Fiction, Action, Krimi, 103 min.

  Dansk titel: RoboCop
  Instr: Paul Verhoeven Prod: Arne L. Schmidt Manus: Edward Neumeier, Michael Miner Foto: Jost Vacano Klip: Frank J. Urioste Mus: Basil Poledouris
  Priser
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste lyd
  • AA - Special Achievement (Sound Effects Editing)