Hodja fra Pjort (1985)

  En dreng og hans unge veninde er på flugt fra en ond sultan, der vil have fat i børnenes flyvende tæppe.


  EVENTYRET, DER UDEBLEV

  Sebastians populære ørehængertema var i høj grad med til at gøre "Hodja fra Pjort" til hvermands samtaleemne i midtfirserne.

  Dyreste danske film
  Filmen blev den hidtil dyreste danske produktion med omkostninger på over 17 millioner kroner. Produktionen rendte ind i så mange vanskeligheder undervejs (blandt andet gik mange filmruller tabt under hjemtransporten fra Tyrkiet), at den erfarne Astrid Henning-Jensen måtte overtage instruktørstolen fra Brita Wielopolska for at forsøge at få orden i sagerne.

  Overfladisk & forenklet
  "Hodja fra Pjort" er muligvis hæderlig eventyrdramatik for de mindste børn, men filmens målgruppe er alt for snæver. De voksne kan i hvert fald nemt gennemskue filmens mangel på indsigt i eventyrfortælling og fornemmer den overfladiske og forenklende gendigtning af Ole Lund Kirkegaards magiske børnebog af samme navn.

  Det orientalske går fløjten
  Filmen blev indspillet i Tyrkiet men udnytter slet ikke de sydlige himmelstrøgs eventyr, så også det orientalske går fløjten. Kun ganske få scener synes oprigtige og i hvert fald nogenlunde velinstruerede.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1985, Danmark, Eventyr, Fantasi, Børn på film, 74 min.

  Dansk titel: Hodja fra Pjort
  Instr: Brita Wielopolska Prod: Bent Fabricius-Bjerre Manus: Mogens Kløvedal Baseret på: roman af Ole Lund Kirkegaard Foto: Peter Klitgaard Klip: Ghita Beckendorff Mus: Sebastian
  Priser
  • RB - Bedste kostumedesign
  • RB - Bedste special effects