The Devil at 4 O'Clock (1961)

  En excentrisk præst må sammen med tre kriminelle forcere en sydhavsø i vulkanudbrud for at redde en gruppe børn.


  FYRIGE EVENTYRLØJER

  Saftigt, medrivende og egentlig også pænt spillet drama, der bringer de eventyrlige begivenheder til uhyre smukke omgivelser i Hawaii. Her er tre kriminelle med Frank Sinatras Harry i spidsen strandet midlertidigt, inden de efter planen skal afsone otte år længere mod vest.

   

  Eksistensen er truet

  Men der bliver andet end en forestående straf at tænke på: Den isolerede ø er i vulkanudbrud, og det truer meget snart eksistensen. Og her er Spencer Tracys excentriske præst Matthew Doonan meget ihærdig – øens spedalskheds-institution (i øvrigt inspireret af virkeligheden) er nu afskåret fra omverdenen, og børnene skal reddes for enhver pris.

   

  Intet at tabe

  Harry og hans to medfanger melder sig frivilligt som hjælpere på dén mission... hvad har de at tabe? De kastes ud med faldskærm, men vejen tilbage til kajen er snart forsvundet, i takt med at vulkanens udbrud sender veje og broer i dybet.

   

  "Epikkens ekspert"

  Instruktør Mervyn LeRoy var allerede lidt af en "epikkens ekspert" i Hollywood, med storfilm som The Wizard of Oz (1939) og Quo Vadis (1951) på samvittigheden. Og man fornemmer også den episke dimension – og ambition – i dette langt mindre kendte værk.

   

  Stærkt teatralske sekvenser

  Langt hen ad vejen er "The Devil at 4 O'Clock" en virkelig vellykket film, hvor det relativt sjældne sker, at over to timers spilletid ikke føles ret meget i overkanten. Men filmen præges alligevel af en række grumme usandsynligheder og et par stærkt teatralske sekvenser (der bl.a. involverer en sakkarinsød forelskelse.)

   

  Ambitiøs musik

  Lyt en ekstra gang til George Dunings underlægning (der i øvrigt ikke er vold-dominerende): Meget ambitiøst og "moderne" filmmusik. Hawaii-optagelserne er i Joseph F. Birocs farvefotografering lidt af en lækkerbisken, særligt når perspektiverne udnyttes mod både dyb og højder.

   

  Imponerende vulkan-model

  Den ildspyende vulkan var lidt af bedrift, idet den var en model bygget til filmen. Fordi den forekom så virkelighedstro (set med datidens øjne), blev den brugt i flere spillefilm og reklamer i en lang årrække efter.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1961, USA, Drama, Eventyr, Thriller, Bjerge på film, Børn på film, Fly på film, 126 min.

  Dansk titel: Intet håb for de dømte
  Instr: Mervyn LeRoy Prod: Fred Kohlmar Manus: Liam O'Brien Baseret på: roman af Max Catto Foto: Joseph F. Biroc Klip: Charles Nelson Mus: George Duning