The Wizard of Oz (1939)

  En kæk landpige drømmer sig til en verden i skønne farver og med skæve skabninger, der hylder hende som en frelsende heltinde.


  ALLE TIDERS FAMILIEEVENTYR

  Historien der siden begyndelsen af forrige århundrede har tryllebundet mange børn og barnlige sjæle verden over, lever den dag i dag i bedste velgående.

  Fascinerende rejse
  1939-filmatiseringen af den eventyrlige roman af L. Frank Baum er en sjælden fascinerende rejse ind i en fantasiverden; et unikt scenarie af spektakulære kulisser.

  Betagende dynamisk
  Filmen er betagende dynamisk, de spontane udbrud i sang fungerer glimrende, de skæve karakterer er virkelig skønne og morsomme.

  En glædens historie
  Generelt er "The Wizard of Oz" en glædens historie, hvor smilene kun meget svært lader sig tørre af - men der sniger sig også lidt uhygge ind i form af væmmelige hekse og en lidt højtråbende troldmand.

  At følge den unge pige på hendes drømmevej ad den gule stenvej er en ganske særlig følelse, som svært lader sig beskrive. Det skal opleves.

  Højdepunkter
  Teknisk udmærker filmen sig i mange henseender, ikke mindst i den mesterlige sort/hvide indledning, hvor tyfonen er et højdepunkt af de store.

  Bemærk den onde heks - en fremragende skuespillerpræstation af Margaret Hamilton.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1939, USA, Musical, Eventyr, Familie, Fantasi, Børn på film, 98 min.

  Dansk titel: Troldmanden fra Oz
  Instr: Victor Fleming, Mervyn LeRoy Prod: Mervyn LeRoy Manus: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf Baseret på: roman af L. Frank Baum Foto: Harold Rosson Klip: Blanche Sewell Mus: Harold Arlen
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AA - Bedste musik
  • AA - Bedste sang ("Over the Rainbow")
  • AAN - Bedste farvefotografering
  • AAN - Bedste interiørdekorationer
  • AAN - Bedste specialeffekter
  • CAN-N - Palme d´Or-nominering