Contamination (1980)

    En tidligere astronaut hjælper regeringen med at finde kilden til en række yderst dødbringende æg fyldt med syre.


    TYND ALIEN-SPIN OFF

    Tematisk beslægtede film:

    Alien-filmene (1979- )

    Alien 2 - sulla terra (1980)

    Contamination (1980)

    Forbidden World (1982)

    The Terror Within (1989)

    The Terror Within II (1991)

     

    Ridley Scotts mestergys Alien (1979) kastede en hel hær af ukurante B-films-efterligninger af sig, herunder en hel del produceret i Italien. "Contamination" afviger ikke fra denne formel, men den er en af de mere fesne af slagsen.

     

    Aparte opklaringsarbejde

    En eks-astronaut må på banen som konsulent i et aparte opklaringsarbejde sat i værk fra højeste sted: En række dødsfald som følge af fysisk kontakt med en syrelignende substans i mystiske gigantæg.

     

    Syreslim, der dræber

    Kan der virkelig være tale om alien-æg? Altså æg lagt af slimede ydre-rum-monstre. Og hvorfor er de i givet fald landet på Jorden? Spørgsmålene er mange, og tiden er knap, for flere af æggene er lige på nippet til at "klække" - dvs. udgyde syreslim, der næsten dræber øjeblikkeligt.

     

    Rendyrket ægge-gys

    I "Contamination" er selve monstrene sparet væk til fordel for et rendyrket ægge-gys. Men der er også så alt rigelig grund til at ryste i buksen, når man ser (og hører) et æg i denne film! Når æggene er ved at være helt modne, udsender de nemlig en ganske særlig "klagesang" - samtidig med at man kan se dem ånde.

     

    Eksploderende æg og mennesker

    Der er ikke ret mange scener i dette B-gys, der overrasker eller overrumpler. Gysereffekterme er egentlig begrænset til dén splat, som æggehviden afstedkommer - nemlig at menneskeofrene eksploderer efter kort tid. Og dette er ganske primitivt effektmageri med en ketchupplade på brystet.

     

    Billigt og uhøjtideligt

    Der er dog saft og underholdningskraft nok til at holde hjulene i gang - ikke mindst som følge af den i sig selv pulserende energi, der bor i det billige og uhøjtidelige B-snit, filmen er skåret efter. Med larmende og sær musik af "Goblin".



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, Italien, Gyser, Science Fiction, 95 min.

    Dansk titel: Contamination
    Instr: Luigi Cozzi Prod: Claudio Mancini Manus: Luigi Cozzi, Erich Tomek Foto: Giuseppe Pinori Klip: Nino Baragli Mus: Goblin
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation