The Terror Within (1989)

  En gruppe overlevere efter en postapokalyptisk, kemisk krig må i underjordisk kamp mod særdeles blodtørstige og muterede monstre.


  BRØL I UNDERGRUNDEN

  Tematisk beslægtede film:

  Alien-filmene (1979- )

  Alien 2 - sulla terra (1980)

  Contamination (1980)

  Forbidden World (1982)

  The Terror Within (1989)

  The Terror Within II (1991)

   

  Endnu et Roger Corman-produceret "Alien"-spin-off, denne gang også med Aliens (1986) og dennes klaustrofobiske udnyttelser af ventilationskanaler som inspirationskilde. Vi befinder os primært under jorden. Her har en gruppe overlevere samlet sig, efter en kemisk krig har gjort Jorden gold og mennesketom.

   

  Kradser, før de siger hej

  Men de er ikke alene: Muterede mennesker er blevet til monstre, der bider og kradser, før de "siger hej" - med andre ord, de er bestemt ikke venligt stemte, så det er bare med at få pudset boksehandsken og komme på hurtige idéer, der med lidt held kan gøre det af med de klamme krabater.

   

  Universelt skræmmende

  Masser af effektmæssigt enkelt arbejde (der på ingen måde kan måle sig med Alien-universerne) sørger for på-det-jævne, men alligevel universelt skræmmende uhygge. Guderne skal vide, at monstrene er temmelig ufrivilligt komiske, og at mange af chokkene kommer uden overraskelse - det tager bare ikke karmaen fra "The Terror Within".

   

  Idérigdom og power

  For der er idérigdom og power over B-filmsformidlingen, noget, der giver den både charme og kant midt i det åbenlyst ubehjælpsomme. Her sørger Rick Conrads jævt doserede, syrede og kitschede, men samtidig velkomponerede elektroniske musikunderlægning for at pumpe herlighederne yderligere op.

   

  Forfriskende kitsch

  Et par kendte skuespillere har mindre roller for at trække signal- og pr-værdierne lidt op. Men det reelle hovedroller tager monstrene, der med deres evindelige brøl i undergrunden sørger for gys på den rigtig forfriskende kitsch-facon.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1989, USA, Gyser, Science Fiction, Exploitation, 88 min.

  Dansk titel: The Terror Within
  Instr: Thierry Notz Prod: Roger Corman Manus: Thomas McKelvey Cleaver Foto: Rohn Schmidt Klip: Brent A. Schoenfeld Mus: Rick Conrad
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation