Alien 2 - Sulla terra (1980)

    Et rumskib lander på Jorden efter en mislykket rummission, og der venter snart en gruppe grotte-eventyrere en slem overraskelse.


    ALIEN AFSPORET

    Tematisk beslægtede film:

    Alien-filmene (1979- )

    Alien 2 - sulla terra (1980)

    Contamination (1980)

    Forbidden World (1982)

    The Terror Within (1989)

    The Terror Within II (1991)

     

    Året efter Ridley Scotts mestergyser Alien (1979) skabte italieneren Ciro Ippolito skamløst en B-"efterfølger", for hvilken 20th Century Fox sagsøgte Ippolito med et erstatningskrav på $10.000.000, men det lykkedes italieren at slippe med skrækken.

     

    Grund til ophidselse

    Det er ene og alene, fordi filmen kalder sig "Alien 2", at der er grund til ophidselse. For noget fællesskab med Scotts film (og for den sags skyld den rigtige "Alien 2", James Camerons Aliens (1986)) er vi ikke ude i. Kun en enkelt skygge af et monster vækker mindelser om noget, vi kender.

     

    Klaustrofobiske sekvenser

    Ellers er der grund til at rose denne B-gyser - noget som langt de fleste har glemt at gøre, og "Alien 2 - Sulla terra" er derfor fejlstemplet som decideret juks. Faktisk er filmen både flot produceret og rummer - helt centralt - en række grundlæggende rædselsvækkende og klaustrofobiske sekvenser.

     

    Yderst ubehagelig oplevelse

    Plottet kredser om et rumskib, der efter en fejlslagen mission i rummet er landet på Jorden. Men ikke alt er gået efter planen, og da en gruppe grotte-eventyrere går dybt under jorden for at undersøge sagerne, venter der dem en yderst ubehagelig overraskelse.

     

    Masser af flot stemning

    Masser af flot stemning for meget enkle midler. Der er ikke tale om vanvittigt bekostede effekter og scenografi, men måske netop derfor fungerer filmen på sine lidt primitive præmisser. Så længe det ikke bliver ubehjælpsomt, og det gør "Alien 2 - Sulla terra" faktisk sjældent.

     

    Fatale oplevelser

    Særligt overbevisende er nedfiringen i den særdeles mørke grotte og de efterfølgende meget grafiske og meget fatale oplevelser. Guido og Maurico De Angelis' underlægningsmusik er med enkle midler ganske fremragende, men desværre for udtalt anvendt.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, Italien, Gyser, Science Fiction, Exploitation, 92 min.

    Dansk titel: Alien 2: On Earth
    Instr: Ciro Ippolito Prod: Ciro Ippolito, Angiolo Stella Manus: Ciro Ippolito Foto: Silvio Fraschetti Klip: Carlo Broglio Mus: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation