Highlander (1986)

  En udødelig skotsk sværdkæmper er i kamp mod en grum modstander i moderne tid, og så kan det nok være, at opgøret slår gnister.


  MAXIMUM OVERLOAD

  Ekstraordinært overfortalt fantasi-eventyr, der er så optaget af sin egen form og indpakning, at stort set hele herligheden går op i hat og briller. Hvad der holder nogenlunde samling på "Highlander" er den imponerende og meget kreative fotografering (ikke mindst i maleriske skotske landskaber) samt en sprød (om end vulgær) perspektivering på fantasifuldhedens ekstremer.

   

  Levn fra fortiden

  Christopher Lambert er vanligt sammenbidt i rollen som Connor MacLeod, en skotsk sværdkriger fra 1500-tallet. Han er udødelig og befinder sig nu i USA i 1980'erne. Her kommer han i heftig kamp med et andet udødeligt levn fra fortiden - Clancy Browns komplet uregerlige kleppert, Kurgan. Og så slår det hele for alvor gnister, bogstavelig talt.

   

  Vulgært fortællestil

  Det vulgære billedsprog og tilsvarende fortællestil er lige dele udtværende og fascinerende, og instruktør Russell Mulcahy og hans filmhold har helt tydeligt haft det rigtig sjovt med at sætte "Highlander" i scene. Der skal gå op imod en halv time, før der reelt kommer bare en anelse samling på handlingen - i starten er det hele uskøn kaos.

   

  Maximum overload

  Så vi er ude i en film med maximum overload, også på lyd- og musiksiden, som er tynget fra ende til anden af ekstremiteter (og tilmed med hitsange af Queen). Åndehuller til perspektivering skal man kigge og lytte langt efter, det er og bliver en effekternes og de visuelle eksperimenters film. Succesen gjorde endda, at der fulgte flere efterfølgere.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1986, Storbritannien, Action, Fantasi, Eventyr, 116 min.

  Dansk titel: Highlander - den udødelige
  Instr: Russell Mulcahy Prod: Peter S. Davis, William N. Panzer Manus: Gregory Widen, Peter Bellwood, Larry Ferguson Foto: Gerry Fisher Klip: Peter Honess Mus: Michael Kamen