Digging to China (1997)

  En identitetssøgende pige møder en nervesyg voksen mand og knytter sig til ham i et forsøg på at løsrive sig fra sin dominerende søster.


  MODGANG I LIVET

  Hvis man tror, at denne film graver og graver i en søgen efter Kina, kan man godt tro om igen. Skuespillerne graver i stedet forgæves rundt i et virvar af amerikanske klichéer, der forsøger at skildre et rørende forhold mellem en lille pige med udlængsel og en nervesyg mand med ekstrem menneskelig indsigt.

  Tvivlsomt skuespil
  Værst blandt skuespillerne er desværre hovedrolleindehaver Kevin Bacon, der rammer helt ved siden af i sin fremstilling af den hæmmede Ricky Schroth. Hverken mimik eller tale er troværdig, og man venter egentlig bare på, at han skal træde ud af denne rolle og sige: "Arj, det var bare for sjov. Jeg er altså helt normal!"

  Charme & udstråling
  Bedst er debuterende Evan Rachel Wood - fyldt med charme og udstråling men i en rolle, der trods alt er mere krævende end talentet bærer. I baggrunden vrisser Mary Stuart Masterson sig igennem sin konstituerede moderrolle.

  For klistret
  I en popmusikunderlagt lydside og med en tiltagende sentimental udvikling får filmen efterhånden dødsstødet, og scenerne bliver alt for klistrede.

  Huttons instruktørdebut
  "Digging to China" var skuespilleren Timothy Huttons instruktørdebut, en side af karrieren han ikke rigtig fulgte op på før mange år senere. Som børnefilm fungerer filmen ikke videre troværdigt. For det første er temaet for tungt til at være oplagt formidling i børnehøjde, og for det andet er skuespillet ikke troværdigt nok.

  Ingen børneanbefaling
  Man kan selvfølgelig sige, at netop et barnligt publikum vil have sværere ved at opdage de åbenlyse svagheder, men nogen anbefaling i børneretning fortjener filmen ikke. Godt nok vandt den børnenes egen jurypris ved filmfestivalen i Chicago i 1998, men sådan er der så meget.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1997, USA, Drama, Børn på film, 95 min.

  Dansk titel: En tunnel til Kina
  Instr: Timothy Hutton Prod: J. Todd Harris, Alan Mruvka, Marilyn Vance-Straker Manus: Karen Janszen Foto: Jörgen Persson Klip: Dana Congdon, Alain Jakubowicz Mus: Cynthia Millar