An American Werewolf in London (1981)

  To amerikanske venner møder en ægte varulv på den britiske hede og må leve og dø med konsekvenserne.


  HUMORISTISK BLODBAD

  Beslægtede film:

  An American Werewolf in London (1981)
  An American Werewolf in Paris (1997)

  Instruktør John Landis skabte her en særdeles underholdende multigenre-film, der både rundede gys, komedie, romantik, splatter - og pornografi! Sammenblandingen fungerer smertefrit, og filmoplevelsen er uden sidestykke.

  Skæbnen på heden
  To unge amerikanske mænd er taget til de nordengelske heder på en rigtig mandeferie. Men uheldet er ret hurtigt med dem: Den ene bliver dræbt, den anden bidt - af en varulv! Hvad sker der nu med den overlevende? Han, David, anbringes på et hospital, hvor han gennemlever svære mareridt.

  Fuldmånen nærmer sig...
  Lægerne tror naturligvis ikke hans historie om varulve. De mener, det er en mand, der har overfaldet de to mænd. David indleder et forhold med den yndige sygeplejerske Alex, og da David bliver udskrevet, tager hun ham med sig hjem. De hygger sig i nogle dage, men så nærmer fuldmånen sig, og David begynder at blive nervøs.

  Fugtigtågede totalbilleder
  Filmen indledes stemningsfuldt af en række fugtigtågede totalbilleder af den nordengelske hede. Den ro, der hersker i disse billeder, står i skarp kontrast til "virkeligheden", der gemmer sig i mørket.

  Effektive chok
  Inderst inde ved tilskueren selvfølgelig godt, at der på denne hede lige straks vil udspille sig noget ganske afskyeligt. I hele dette barske anslag er man på en måde forberedt på begivenhederne, samtidig med at man chokeres ret effektivt.

  En uundgåelig forelskelse
  Filmens mere stillestående mellemspil bygger mest på en uundgåelig forelskelse. Men mellemspillet bruges også fint til at uddybe den overlevende amerikaners svært pressede psykiske tilstand: Hans vej fra at tro, han drømmer, til han indser den barske sandhed. Tilskueren kommer tæt på hans angst og reaktionsmønster.

  Flot varulveforvandling
  Filmen tager en nævneværdig drejning omkring den første forvandling, og kvalitetsniveauet højnes. Det er ikke blot filmhistoriens første teknisk virkelig flotte varulve-forvandling, der er skyld i dette, men også den nu tiltagende spænding - kombineret med den humoristiske synsvinkel, bl.a. i form af grotesk hårde og genreskiftende klip.
   

  Absolut højdepunkt

  Filmens absolutte højdepunkt er uden tvivl sekvensen med en stakkels mand alene i undergrundsbanen. Han er helt alene og hører nu ulvehyl, der kommer tættere og tættere på. Sådanne rene gyserscener er der en håndfuld af i filmen, og John Landis har godt tag i dem.

  Fortjent Oscar®
  "An American Werewolf in London" vandt fortjent en Oscar® for bedste makeup. I instruktør John Landis' brogede og primært lavkomiske filmografi står varulvedramaet stadig blandt hans bedste.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1981, Storbritannien, Gyser, Komedie, Varulvefilm, 97 min.

  Dansk titel: En amerikansk varulv i London
  Instr: John Landis Prod: George Folsey Jr. Manus: John Landis Foto: Robert Paynter Klip: Malcolm Campbell Mus: Elmer Bernstein
  Priser
  • AA - Bedste makeup