3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

American Werewolf in London, An
To venner møder en ægte varulv på de engelske heder og må leve med konsekvenserne.
HUMORISTISK BLODBAD

Beslægtede film:
An American werewolf in London (1981)
An American werewolf in Paris (1997)

Instruktør John Landis har med AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON skabt en multigenre-film, der både runder gys, komedie, romantik, splatter og porno!.

To unge amerikanske mænd er taget til de nordengelske heder på en rigtig "mandeferie". Men uheldet er ret hurtigt med dem: Den ene bliver dræbt, den anden bidt - af en varulv! Hvad sker der nu med den overlevende? Han, David (David Naughton), anbringes på et hospital, hvor han gennemlever svære mareridt. Lægerne tror naturligvis ikke hans historie om varulve. De mener, det er en mand, der har overfaldet de to mænd.

David indleder et forhold med den yndige sygeplejerske Alex (Jenny Agutter), og da David bliver udskrevet, tager hun ham med sig hjem. De hygger sig i nogle dage, men så nærmer fuldmånen sig, og David begynder at blive nervøs. Hans omkomne ven Jack (Griffin Dunne) kommer til ham som et omvandrende lig og opfordrer David til at begå selvmord. Hvis ikke han tager sig af dage, vil han blive forvandlet til en varulv ved fuldmåne...

Fugtigtågede totalbilleder
Filmen indledes stemningsfuldt af en række fugtigtågede totalbilleder af den nordengelske hede. Den ro, der hersker i disse billeder, står i skarp kontrast til "virkeligheden" bag dem. Inderst inde ved tilskueren selvfølgelig godt, at der på denne hede vil udspille sig noget ganske afskyeligt! I hele det barske anslag er man på en måde forberedt på begivenhederne, samtidig med at man chokeres ret effektivt.

En uundgåelig forelskelse
Filmens mere stillestående mellemspil bygger mest på en uundgåelig forelskelse. Men mellemspillet bruges også til at uddybe den overlevende amerikaners svært pressede psykiske tilstand: Hans vej fra at tro, han drømmer til han indser sandheden. Tilskueren kommer tæt på hans angst og reaktionsmønster.

Flot varulveforvandling
Filmen tager en nævneværdig drejning omkring den første forvandling, og kvalitetsniveauet højnes. Det er ikke blot filmhistoriens første teknisk virkelig flotte varulve-forvandling, der er skyld i dette, men også den nu tiltagende spænding kombineret med instruktørens humoristiske synsvinkel, bl.a. i form af grotesk hårde og genreskiftende klip. Filmens absolutte højdepunkt er uden tvivl sekvensen med den stakkels mand alene i undergrunds-banen! (Han er helt alene og hører nu ulvehyl).
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
American Werewolf in London, An

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1981, USA, Varulvefilm, 97 min
Dansk titel: amerikansk varulv i London, En
Instr: John Landis Prod: George Folsey, Jr.  Manus: John Landis  Foto: Robert Paynter  Klip: Malcolm Campbell  Mus: Elmer Bernstein  
Medvirkende:
David Naughton (David Kessler)
Jenny Agutter (Alex Price)
Griffin Dunne (Jack Goodman)
John Woodvine (Dr. Hirsch)
Brian Glover (Chess Player)
Priser:
AA, Bedste makeup
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.