Dracula (1931)

  En nobel greve viser sig at være blodsugende vampyr, og nu skal han på rejse til London..


  HØJSPÆNDT TIDLIG GYSER

  Film om Dracula:
  Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
  Dracula (1931)
  Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
  Bram Stoker's Dracula (1992)
  Dracula: Dead and Loving It (1995)
  Van Helsing (2004)

  Den klassiske og "rigtige" Draculafilm fra 1931 er en af de vampyrfilm, man ikke kommer udenom, hvis man er glad for genren.

  Første Dracula-filmatisering
  Her filmatiseres Bram Stokers udødelige roman for første gang, og det var samtidig biografgængernes første rigtige møde med det okkult-fantasifulde, hvilket naturligvis var både skræmmende og fascinerende.

  Ambitiøs og beundringsværdig
  Filmen har en ambitiøs og beundringsværdig stil, der leger med stemningerne i mange uforglemmelige scener. Den østeuropæiske skuespiller Bela Legusi portrætterer den lapsede vampyr uhyre effektivt med sin særligt langsomttalende og stirrende facon.

  Helt vidunderlig lyssætning
  Man kunne have ønsker sig endnu mere eksperimenterende fotografering og fortællestil, men der er alligevel en række scener, der giver gåsehud i flere lag, blandt andet på grund af den helt vidunderlige lyssætning.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1931, USA, Gyser, Fantasi, Vampyrfilm, 82 min.

  Dansk titel: Dracula
  Instr: Tod Browning Prod: Tod Browning, Carl Laemmle Jr. Manus: Hamilton Deane, Garrett Fort Baseret på: roman af Bram Stoker Foto: Karl Freund Klip: Milton Carruth, Maurice Pivar