3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bram Stoker´s Dracula
En blodsugende greve og hans harem tager kærligt imod en ung journalist.
TEKNISK IMPONERENDE HALV-GYSER

Film om Dracula:
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
Dracula (1931)
Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
Bram Stoker´s Dracula (1992)
Dracula: Dead and loving it (1995)
Van Helsing (2004)


Francis Ford Coppolas moderne udgave af Dracula-eventyret er teknisk fuldendt men savner at fremhæve det uhyggelige og overnaturlige. På billedsiden er dette smukt fremstillet i lyssætninger og mange gode special effects, og lydsiden hjælper også godt til. Hele filmen er optaget i studie.

Fængslende fortællestil
Heldigvis er det fremragende tekniske arbejde nok til, at tilskueren tiltrækkes af filmen og for det meste lever sig helt ind i det voldsomme eventyr - ikke fordi, filmen er stopfyldt med overvældende gys, men fordi fortællestilen generelt er særpræget og fængslende.

Et tragisk tab
Engang i 1400-tallet mistede Count Vlad Dracul sin kone på en tragisk måde, og han svor, at han ville have hævn og drak blodet fra kirkens kors for at blive udødelig vampyr. 400 år senere bor han på et uhyggeligt slot langt højt oppe på en klippetop i Transsylvanien.

Blodsugende erotik
Den unge englænder Jonathan Harker skal på besøg hos Dracula for at skrive en afhandling - uden at vide, at det er en vampyr, han skal gæste. Men Dracula og hans unge vampyrpiger skal snart få sat en skræk i livet på ham. Pigerne lokker ham med blodsugende(!) erotik, mens Dracula sørger for de "visuelle effekter" bag erotikken.

Hjemme i England venter Harkers kommende kone Mina Murray, og hun kan ikke forstå, hvor manden bliver af, og hvorfor hans breve er så underligt korte.

Charmerende uhygge
Men snart dukker Dracula op i London og fanger Mina med sin charmerende uhygge, så hun til sidst beslutter sig for at blive hans udødelige kone. For at det hele ikke skal ende i en tragedie er Professor Abraham van Helsing blevet tilkaldt. Han er ekspert i eksorcisme og vampyrer og følger begivenhedernes gang med en køligt overblik.

Hurtigt glemt
Filmen er ganske underholdende og til tider uhyggelig. Det er fascinerende med alle de kringelkrogene studie-effekter, og Draculas talrige forvandlinger er fremragende. Alligevel er filmen hurtig glemt bagefter, og man tørster (...?) ikke efter at se den igen med det samme.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Bram Stoker´s Dracula

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1992, USA, Fantasi, 126 min
Dansk titel: Dracula
Instr: Francis Ford Coppola Prod: Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Charles Mulvehill  Manus: James V. Hart  Foto: Michael Ballhaus  Klip: Nicholas C. Smith, Glen Scantlebury, Anne Goursaud  Mus: Wojciech Kilar  
Medvirkende:
Gary Oldman (Count Vlad Dracul)
Winona Ryder (Mina Murray/Elisabeta)
Anthony Hopkins (Professor Abraham van Helsing)
Keanu Reeves (Jonathan Harker)
Richard E. Grant (Dr. Jack Seward)
Cary Elwes (Lord Arthur Holmwood)
Tom Waits (R.M. Renfield)
Priser:
AA, Bedste lyd
AA, Bedste makeup
AA, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.