Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

  En ung tysker drager til Varna for at sælge grev Dracula et hus. Men hvad tyskeren ikke ved er, at greven ikke er et menneske.


  HYPNOTISERENDE VAMPYRFILM

  Film om Dracula:
  Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
  Dracula (1931)
  Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
  Bram Stoker's Dracula (1992)
  Dracula: Dead and Loving It (1995)
  Van Helsing (2004)

  Werner Herzogs version af Murnaus klassiker fra 1922 er et fascinerende og dramatisk bekendtskab, der ganske vist ikke er videre skræmmende men visuelt en dybt fascinerende vampyrfilm.
   

  Alene til fods

  Bruno Ganz spiller Jonathan Harker, der drager til Varna for at sælge grev Dracula et hus. Selvom Harker på vejen bliver kraftigt frarådet at besøge Dracula, tager han alligevel turen alene til fods gennem de bjerg- og skovrige omgivelser. En ligbleg og meget kold greve tager imod, men Harker aner ikke uråd, før det er for sent.

  Hypnotiserende
  Filmen har et enestående visuelt udtryk, der i nogle henseender er en anelse primitivt (scenografien er ikke altid lige gennemført) men i det store og hele er nærmest hypnotiserende i kraft af den overvældende fotografering og manisk nøjagtige billedkompositioner.
   

  Unik lydside

  I en blanding mellem originalmusik af Popol Vuth og Richards Wagners orkestermusik skabes en unik og sine steder genial lydside, der i langt det meste af filmen forstærker stemningen.

  Fascinerende Klaus Kinski
  Mest fascinerende ved filmen er Klaus Kinskis portræt af grev Dracula. Kinski rammer - måske bedre end nogen anden vampyrspiller gennem tiderne - det store ønske om at være almindeligt dødelig og ikke være tvunget til et evigt, blodtørstigt liv. Smerten er yderst nærværende i Kinskis spil, og det er omkring ham, at hele filmen bygger sine stemninger, lyssætninger, spændinger og humor.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, Tyskland, Frankrig, Gyser, Vampyrfilm, 107 min.

  Dansk titel: Nosferatu
  Instr: Werner Herzog Prod: Michael Gruskoff, Werner Herzog, Daniel Toscan du Plantier Manus: Werner Herzog Baseret på: roman af Bram Stoker Foto: Jörg Schmidt-Reitwein Klip: Beate Mainka-Jellinghaus Mus: Popol Vuh
  Priser
  • BERLIN - Silver Berlin Bear: Scenografi (von Gierke)
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering