Woyzeck (1979)

  En anonym soldat, som alle tramper på, havner som forsøgsperson hos en ernæringsfysiolog. På et tidspunkt slår det klik for den lille mand.


  VANVIDDETS ESSENS

  En af de mere oversete men ikke desto mindre dybt interessante film i samarbejdet mellem instruktøren Werner Herzog og skuespilleren Klaus Kinski er denne lille filmatisering af Georg Büchners fortættede teaterstykke af samme navn fra 1836.
   

  En indædt soldaterkamp

  "Woyzeck" er historien om soldaten Franz Woyzeck (Kinski), der kæmper en indædt kamp for at finde mening i den daglige tilværelse i en lille idyllisk og øde beliggende landsby.
   

  Et let offer

  Alle tramper på ham og kommanderer med ham, han er nem at kue, og således havner han også som forsøgsperson hos en lokal ernæringsfysiolog, hvor han gennem en meget lang periode kun må indtage vand og ærter.

  Vanviddet bryder ud
  Denne "kur" medfører meget stærke hallucinationer, og hvor Woyzeck tidligere har været i stand til at se gennem fingre med sin kones utroskab og det militante komandosprog, han er blevet mødt med, slår det hele pludselig klik for ham, og vanviddet bryder ud i lys lue.
   

  Stærk fortolkning

  Werner Herzogs fortolkning står meget stærkt, og det er en film, der gør stort indtryk- særligt i kraft af Klaus Kinskis sublime spil. Den lille tyskers mimik formidler vanviddet så overbevisende, at man oplever filmen som vanviddets essens.

  Optimalt partnerskab
  Partnerskabet Herzog/Kinski fungerer optimalt i denne film, hvor Herzog har skruet ned for forvirringen og op for æstetikken i en visuelt utrolig flot og spændende kulisse.
   

  Dramatisk kontrast

  Billederne fra landsbyen og naturen omkring den er nærmest æteriske, og man kan sige sig selv, at kontrasten billedskønhed versus vanvid bliver dramatisk. Det er netop denne kontrast, der synes så gennemtænkt og som fungerer så stærkt.
   

  Betingelsesløs indlevelse

  Filmens stærke udtryk er dog klart primært en effekt af Klaus Kinskis betingelsesløse indlevelse i rollen - godt hjulpet på vej naturligvis af hans eget utilregnelige væsen. Hele filmen har en særlig fortættet atmosfære, og det er lykkedes Herzog meget overbevisende at skabe en virkelighedstro historisk kulisse i og omkring det lille samfund.
   

  Fantastisk stille

  Mange af scenerne er fantastisk stille. Stilhed før storm og stilhed efter storm. Et stærkt og igen kontrastmættet virkemiddel, der synes meget velovervejet.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1979, Tyskland, Psykologisk drama, 80 min.

  Dansk titel: Woyzeck
  Instr: Werner Herzog Prod: Joschi Arpa Manus: Werner Herzog Baseret på: skuespil af Georg Büchner Foto: Jörg Schmidt-Reitwein Klip: Beate Mainka-Jellinghaus
  Priser
  • CAN - Bedste birolleskuespillerinde (Mattes)
  • CAN-N - Palme d´Or-nominering