December Boys (2007)

  Fire forældreløse drenge vokser blandt mange flere op i en nonnekloster. Da de får muligheden for en ferie ved havet, viser nye og epokegørende sider af livet sig.


  LYKKE I KIKKERTEN

  Ind imellem kan man få brug for at stille skarpt på livets facetter – og veje for og imod i nogle store spørgsmål. Det er nøjagtigt, hvad fire forældreløse drenge får mulighed for, da de får fri fra klostret og tager på ferie ved havet.

   

  Barndom på nonnekloster
  Maps, Spit, Spark og Misty har tilbragt hele deres barndom blandt klosternonner i et trygt og bekymringsløst miljø. Maps, der er gruppens ældste, tager sig kærligt af de tre øvrige drenge, da de begiver sig ud på den spændende rejse, der skal vise sig at bringe dem ud i store følelsesmæssige affekter.
   

  Intern konkurrence

  Ved havet bor et ældre, religiøst ægtepar, der med stor gæstfrihed og varme modtager drengene, som var de deres egne børn. Et ungt nabopar med ønsket om et barn skal vise sig at være interesseret i at adoptere en af de fire drenge, og da drengene får nys om dette, opstår der en intern konkurrence om at være den mest attraktive. Men er det nu alligevel lykken at blive adopteret – når nu man allerede har en familie?

  Radcliffe efter Potter
  Denne australske film viser Daniel Radcliffe i dennes førtste rolle uden for Harry Potter-serien. Det slipper han pænt af sted med. Spillet fylder en del i fortællingen, og der er lagt vægt på den gode præstation især blandt børnene – heldigvis.

   

  Visuelt smuk film

  Instruktør Rod Hardys største bedrift er mere æterisk, idet "December Boys" er en virkelig visuelt smuk film, der mere end historiens egen lidt sentimentale indfaldsvinkel opbygger en sart og mindeværdig stemning. Den australske natur ved havet udnyttes som en nærmest eventyragtig spiller, hvor naturens egne profiler, lyde og kræfter trækkes i forggrunden. Det klæder filmens svævende, livsfilosofiske tema, at helt enkle brikker bruges til at lægge det komplicerede puslespil, man kalder puberteten.

  Fredelig tilgang
  Filmen fritages dog ikke for sovset musik, der sine steder bliver alt for meget. Men antallet af scener med naturens egne lyde er relativt højt, og det forstærker filmens grundlæggende fredelige tilgang til sit stof, hvor historien ikke forceres eller præges af hverken chokfiduser eller overdreven spænding. Fin også som familiefilm, fra ca. 7 år og op.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2007, Australien, Drama, Coming of Age, Børn på film, Teenagere, 105 min.

  Dansk titel: December Boys
  Instr: Rod Hardy Prod: Richard Becker Manus: Marc Rosenberg Baseret på: roman af Michael Noonan Foto: David Connell Klip: Dany Cooper Mus: Carlo Giacco
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation