Anna (2009)

  En 12-årig pige forsøger at finde sig selv i forældrenes skilsmisse i en kold og øde fiskerby.


  FISK OG FODFÆSTE

  Rúnar Rúnarssons filmskoleafgangsfilm portrætterer en i flere henseender iskold og øde fiskerflække, der kun gør ondt værre for den 12-årige Anna, hvis liv udspiller sig lige netop her.


  Udkants-Danmark
  Rúnarsson er dygtig til at indfange udkants-Danmarks stillestående stemning, og han bruger den rigtig fornuftigt til at indramme 12-årige Annas vanskeligheder i pubertstilværelsen. Intimiteten i filmen opnås først og fremmest i Annas omgang med denne ensomhed og isolation, der yderligere tydeliggøres af, at man skal holde på de venner, man har: Ellers kan man blive fuldstændig alene.

  Ikke megen trøst
  Hjemme er der ikke megen trøst at hente fra den højgravide mor, der julehygger med en smøg i kæften og i evig affekt over sin eksmands opførsel - noget, der præger Annas humør meget... Hun ser stadig op til sin far. 

   

  Kompromisløst ærlig

  Kortfilmen "Anna" er stærk i sit kompromisløst ærlige portræt af menneskelige kriser i fisker-flækken. Rúnarsson begrænser sig begavet til et minimalistisk lyddesign - mest anmassende, når vi et par gange kommer med under vandet.

  Ingen musik
  Musik er der befriende nok ikke noget af. Vægten er på dét, der virkelig betyder noget: Nærheden og intensiteten i den kompakte historie. Desværre er skuespillet ikke bemærkelsesværdigt. Anna spilles med stor indføling af Marie Hammer Boda, men de øvrige børn og voksne har ikke rigtig troværdigheden med sig, og det er et problem for en film, der lever helt og holdent af nærheden.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2009, Danmark/KortDok, Drama, Coming of Age, Børn på film, 35 min.

  Dansk titel: Anna
  Instr: Rúnar Rúnarsson Prod: Caroline Schlüter Manus: Rúnar Rúnarsson Foto: Sophia Olsson Klip: Jacob Schulsinger
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation