Antoine et Colette (1962)

  En parisisk teenager forsøger ihærdigt at vinde en ung kvindes hjerte, men det er en umulig opgave.


  FAMLENDE KÆRLIGHED

  + PLUS: indlevelse | ægthed | spil | brug af J.S. Bach
  -MINUS: -

   

  Francois Truffauts halvtimelange historie udgør solide krumspring udi filmkunsten. På trods af den korte spilletid fungerer filmen alligevel som en efterfølger til Les quatre cents coups (1959), hvor Léaud også spiller hovedrollen.


  Nuancerede syn
  Hjerteligt, smertefuldt og fuld af nuancerede syn på hverdagstilværelsen i Paris. I en sart lille historie præsenteres vi for fulde følelsesregistre, der i sin udstråling fylder langt mere end den korte form. 17-årige Antoine arbejder på Philips’ pladefabrik og bor for sig selv i en lille lejlighed. Han er blevet tidligt voksen og forelsker sig nu i Colette, der dog ikke har andre planer med teenageren end et helt almindeligt kulturelt og kultiveret venskab.

  Famlende kærlighed
  Filmen beskriver Antoines famlende forsøg på at komme tæt på den pige, han har forelsket sig i. Men for Colette er det tydeligvis kun en nydelse at lege lidt med de store følelser. Fuld af sort/hvid vitalitet i både billeder og hårdt optrukne kærlighedslinjer er Truffauts korte film en virtuost fortalt historie i et komprimeret format.

  Stort menneskeligt drama
  Skuespillerne er holdt nede på jorden i formidlingen af det store menneskelige drama, der primært foregår i Antoines forvirrede hoved. Og inddragelsen af J.S. Bachs musik, som oftest spillet på Antoines primitive grammofon, er en virkningsfuld og perspektiverende medspiller.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1962, Frankrig, Drama, Teenagere, Coming of Age, Romantik, 32 min.

  Dansk titel: amour à vingt ans, L' (De unge elskende)
  Instr: François Truffaut Prod: Pierre Roustang Manus: François Truffaut Foto: Raoul Coutard Klip: Claudine Bouché Mus: Georges Delerue