4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

quatre cents coups , Les
14-årige Doinel bor hos sine forældre i en meget lille parisisk lejlighed. Forældrene har andre ting end drengen i hovedet, og Doinel ender på en opdragelsesanstalt.
SUG I MAVEN
François Truffaut spillefilmsdebuterede i 1959 med denne på alle måder vidunderlige, berusende, sørgmodige og tankevækkende film om den 14-årige Antoine Doinel, der er klemt mellem forældrenes og skolens krav og ikke møder forståelse fra nogen fronter.

Drengen Antoine Doinel var på mange måder François Truffauts alter ego, spillefilmsdebuten kan med rette regnes som en form for selvbiografi, og Truffaut brugte gennem 3½ senere film Antoine Doinel og fulgte ham på hans vej ind i de voksnes rækker.

Forkæmper for kunstfilmen
François Truffaut var en indædt forkæmper for kunstfilmen og harcelerede over mainstreamfilmens upersonlige masseproduktion i pressen. Fra sin debut kan han regnes for en af nybølgens forgangsmænd, og op gennem sit alt for korte liv eksperimenterede han med mange meget forskellige film.

Sug i maven må være den rette beskrivelse på, hvordan man oplever dette store mesterværk. Fra første til sidste scene fanges man ind i Truffauts dybt personlige, knugende intense historie, der vækker næsten alle følelser i en person med sjæl og varme og forståelse for kærlighedens betydning i tilværelsen.

Komplet og ultimativ
Føj til sug i maven gåsehud, tårer i øjnene, raseri, afmagt, inderlig glæde og varme. Filmen er en sanseoplevelse ud over det beskrivelige, et komplet og ultimativt personligt og kunstnerisk højdepunkt, en sjælelig renselse, katarsis.

Jean-Pierre Léaud spiller med knugende og fuldstændig usammenlignelig styrke hovedrollen som den 14-årige Antoine Doinel, der bor med sine forældre i en lillebitte lejlighed i en skummel gyde af Paris.

Hans mor (Claire Maurier) har helt åbenlyst ingen interesse i sønnen, hun forsøger at højne sin egen sølle eksistens ud over det muliges grænser ved at smukkesere sig og have affærer rundt omkring i byen. Sønnen er luft for hende, et irritationsmoment.

Det går lidt bedre med faren (Albert Rémy), der i forholdet til sønnen bruger kærlig ironi og humor, men når det virkelig brænder på, falder også han igennem som håbløst psykologisk ubegavet og kynisk selvhævdende på fuldkomne voksenpræmisser.

Antoine har det svært i skolen. Her bliver han hånet af lærerne, og der bliver uddelt lussinger. Kun i kraft af sit venskab med den uligevægtige Réne (Patrick Auffay) kan Antoine holde sammen på hverdagen. De to skulker sammen, vandrer gennem Paris' gader, forsøger at snyde eller stjæle sig til penge, så de kan fornøje sig i deres ulovlige og konsekvensmættede gerninger.

Det går først rigtig galt, da drengene stjæler en skrivemaskine, og Antoine bliver grebet. Herefter beslutter skolen, politiet og forældrene i samråd, at en opdragelsesanstalt er den eneste rigtige vej for drengen.

Uortodoks fotografering
Filmen er ikke kun et følelsesmæssigt sansebombardement. Teknisk beviser François Truffaut, at han vil mere og andet end glinse og imponere. Dette kommer til udtryk i en for tiden ofte uortodoks fotografering, der grænser til den lyriske films karakteristisk fragmentariske, springende visuelle stil.

Ikke at filmen er ude af fokus, dogmatisk håndholdt eller beskåret efter modernistiske, ikke-rationelle ideer. Fotograferingen rummer blot utrolig mange forskellige udtryk, den er ikke konstant, den er fuld af variation, den er kilde til evig forundring.

Puls og passion
Fotografen Henri Decaë indfanger Truffauts sorte og grundlæggende dybt nedbøjende historie i de helt rette bevægelser, der giver puls og passion. Der er sekvenser i filmen, hvor fotograferingen er så unik, så nærværende, så detaljeret, at man virkelig føler sig ét med filmen.

Detaljerigdommen gør, at fx personer, beklædning og tapetsering fremstår, så man kan række ud og røre ved det: taktiliteten er unik. Man mærker helt ind under huden følelsen af klamhed, afsky og væmmelse gennem hele filmen.

Ægte, oprigtigt, upoleret
Man finder ikke mange film med samme ægte, oprigtige og upolerede on location-fotografering. Der er ingen følelse af kulisse, falskhed og indstudering. Filmen er sandheden, man er til stede, man tror fuldt og helt på Truffauts værk.

Samtidig bidrager enestående skuespil fra både Léaud, forældrene, vennen Patrick og ikke mindst lærerne til, at verden omkring en mens filmen står på og egentlig mange dage efter bliver lukket ude.
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
quatre cents coups , Les

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Ung flugt
Instr: François Truffaut Prod: François Truffaut (ikke krediteret)  Manus: François Truffaut  Foto: Henri Decaë  Klip: Marie-Josèphe Yoyotte  Mus: Jean Constantin  
Medvirkende:
Jean-Pierre Léaud (Antoine Doinel)
Claire Maurier (Gilberte Doinel, moderen)
Albert Rémy (Julien Doinel, faderen)
Guy Decomble ('Petite Feuille', fransklæreren)
Georges Flamant (Monsieur Bigey)
Patrick Auffay (René, skolekammeraten)
Pierre Repp (Engelsklæreren)
Jeanne Moreau (Kvinde med hund)
Jean-Claude Brialy (Mand på gaden)
Francois Truffaut (Mand i tivoli)
Priser:
BD, Bedste europæiske film
CAN, OCIC Award
CAN, Bedste instruktør
CAN-N, Palme d´Or-nominering
AAN, Bedste manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.