Deathwatch (2002)

  Ni britiske soldater søger ly i en efterladt tysk skyttegrav. Men de er ikke alene... og de fremmede er ikke soldater.


  RODET GENREMIX

  Ideen lyder ellers æggende, men eksekveringen halter: Ni britiske soldater søger midt under 1. verdenskrigs kamphelvede ly i en efterladt tysk skyttegrav med omfattende gangnet. Men de erfarer snart, at de ikke er alene... og de fremmede er ingenlunde tyskere, ej heller soldater af nogen art.

   

  Ung soldat på ultimative afveje

  Britisk/tysk koproducerede "Deathwatch" har 16-årige Jamie Bell i en af de bærende roller som Charlie Shakespeare, en meget ung soldat på ultimative afveje. Det er Bells første filmoptræden efter debuten med Billy Elliot (2000).

   

  Ukonkret mærkeligt

  Men der er ikke meget, hverken Bell eller den supplerende, ret så stjernefunklende rollebesætning kan stille op – især ikke, da filmen begynder at blive "ukonkret mærkelig" i mødet med mystiske, dødbringende skyttegravskræfter. Den første halve times tid ejer til gengæld en fin og troværdig krigsstemning.

   

  Uudnyttet potentiale

  Filmen er for uafklaret, gyset slår ikke rødder i skyttegravene, hvis uhumske, sygdomsbehæftede, klaustrofobiske potentiale forbliver næsten uudnyttet.

   

  Ekstrem lydkulisse

  Musik er her til gengæld alt for meget af, og det former en lydkulisse, der er tæt på gasmaske- og høreværnspåkrævet, idet handlingens krigs- og gyserlydtæppe allerede er spændt godt op til lir.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2002, Storbritannien, Gyser, Krig, Fantasi, Mystik, Drama, Teenagere, 94 min.

  Dansk titel: Deathwatch
  Instr: M.J. Bassett Prod: Mike Downey, Frank Hübner, Sam Taylor Manus: M.J. Bassett Foto: Hubert Taczanowski Klip: Anne Sopel Mus: Curt Cress, Chris Weller