Billy Elliot (2000)

  En 11-årig dreng dropper boksningen og begynder at danse ballet - men hvad siger far og storebror til det?


  SMUKT BRITISK DRAMA

  Dejligt vedkommende britisk drama, der fortryller fra første scene. Filmen giver et uhøjtideligt indblik i en halvstor drengs kamp for at få lov at gøre det, han har lyst til.

  Fra boksning til ballet
  Da den 11-årige Billy Elliot bokser i en gymnastiksal, får han øje på en gruppe af balletdansende piger, der som nødløsning har fået et hjørne af salen til at øve sig i. Jamie bliver optaget af dansen og blander sig i al hemmelighed mellem de hvidklædte piger.

  En talentfuld elev
  Danseinstruktøren, Mrs. Wilkinson, ser hurtigt Billys danseevner og nyder endelig at have en talentfuld elev i sin nærhed. Men det ville selvsagt være en katastrofe, hvis Billys far og storebroderen fik nys om danseriet.

  Nedtryktheden dominerer
  Billys mandlige familieoverhoveder er begge dybt frustrerede. Der er minestrejke i hele byen, og arbejdsløshedens nedtrykthed dominerer. Moderen er død, til gengæld bor bedstemoderen i hus med familien Elliot.

  Fordomme brydes
  Billy er dog ganske fast besluttet på, at han vil danse ballet, så en rynket næse fra far eller storebror kan ikke få ham ud af kurs. Snart indser faderen, at Billys egne lyster måske burde veje tungere end egne fordomme.

  Ægte portræt
  Filmen rummer et meget ægte portræt af en lille familie i store frustrationer. Her er Billy et lyspunkt med sin sprudlende uskyldige livsglæde. Da balletten bryder isen, undgår filmen elegant at dumpe i sentimentalitetens fælde.

  Malplaceret slutning
  Desværre ødelægger en fuldstændigt malplaceret slutning billedet for en stund. En slutning der hører hjemme i en helt anden og betydeligt mere forskruet film. Fantastisk præstation af 13-årige Jamie Bell. Han stjæler hele billedet og er en uimodståelig charmør. Faderen spilles flot og kontrolleret af Gary Lewis.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2000, Storbritannien, Frankrig, Drama, Romantik, Musik, Coming of Age, Børn på film, Teenagere, 102 min.

  Dansk titel: Billy Elliot
  Instr: Stephen Daldry Prod: Greg Brenman, Jonathan Finn Manus: Lee Hall Foto: Brian Tufano Klip: John Wilson Mus: Stephen Warbeck
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Walters)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Walters)