Mødrehjælpen (1942)

  Unge Erna er frustreret gravid og kontakter Mødrehjælpen, der nok skal sørge for at hjælpe hende til den rette beslutning.


  EN HJÆLPENDE HÅND

  Ingen ringere end Carl Th. Dreyer iscenesætter her en 12 minutter lang stats- og oplysningsfilm, der kredser om kvinder i "ulykkelige omstændigheder", der med voksende bug kan få hjælp af staten til at føde og forsørge deres ofte "uægte" børn.

  En vigtig snak
  Således unge Erna, der frustreret henvender sig på et af Mødrehjælpens landskontorer og via en konsultation med en forstående bedstemortype bliver overtalt til ikke at lade sig gå ad strikkepindsvejen.

  På bedre tanker
  Mødrehjælpen kan nemlig - som Preben Neergaards tidstypisk affekterede speak gør det klart - ganske gratis hjælpe disse kvinder på bedre tanker og til et godt liv med krøltoppen, i Ernas tilfælde lille Christian.

  Energi til Dreyer
  Som Dreyer-film er "Mødrehjælpen" et interessant og i virkeligheden epokegørende projekt. Ti år var der gået uden filmrulle i kameraet for Danmarks største instruktør. Men "Mødrehjælpen" var med til at få Dreyer i gang igen, og Vredens Dag kom året efter i kassen.

  Dreyer’sk særpræg
  Som oplysningsfilm, eller dokumentarfilm, er "Mødrehjælpen" dog ikke mere interessant end netop Dreyers særpræg tilfører: elegante kompositioner i alt fra vasketøj over kravlegårdsruskeri til det første smil på den nybagte mors læber.

  Stiv i betrækket
  Ellers er filmen stiv i betrækket og gravalvorlig i sin formidling. Selvom budskabet er Florence Nightingale for moder-masserne skal det ikke ligefrem signaleres, at vi morer os på Sygekassens regning. Med dramatisk musik af nationalkomponist Poul Schierbeck.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1942, Danmark/KortDok, Dokumentar, 12 min.

  Dansk titel: Mødrehjælpen
  Instr: Carl Theodor Dreyer Prod: Mogens Skot-Hansen Manus: Carl Theodor Dreyer Foto: Verner Jensen Klip: Poul Gram Mus: Poul Schierbeck
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation